Psychische druk werd ex-voorzitter te machtig

De 45-jarige Wolf-Rüdiger Ziegenbalg mag prototypisch heten voor de geslaagde Oostduitse "vrije jongen'. Zijn pak, zijn das, zijn schoenen zijn tamelijk druk, zijn optreden ook. De ex-voorzitter van de voetbalclub Dynamo Dresden ontvangt deze zaterdagmorgen in een van zijn bloeiende "hifi-zaken' (spreek: hie-fie) in het plaatsje Radeberg, nabij Dresden, waar hij een jaaromzet van vijf miljoen Mark aan audio-visuele comsumptie-artikelen verkoopt.

Waar dit plaatsje in vroeger tijden door en dank zij een fabriek van de industriële DDR-speerpunt Robotron relatief welvarend was, is het nu een arme en kaalgeslagen landelijke gemeente geworden. Van de duizenden Robotron-werknemers die er tot 1990 voor Erich Honecker en de DDR op weg waren naar de begeerde "mega-chip' hebben er nu nog zo'n 600 een baan. Namelijk bij het Westduitse electronica-concern Bosch, dat de Robotron-erfenis na een krachtige economische sanering nu beheert. Dat tv-kijken onder zulke omstandigheden meer gewicht krijgt, is aan Ziegenbalgs winkel te zien.

De electrotechnische ingenieur Ziegenbalg erkent dat hij sinds mei 1990 als voorzitter van Dynamo Dresden fouten heeft gemaakt. Maar zijn val als chef van de enige resterende Oostduitse "vorzeige-Verein' wijt hij niet aan de ongelukkige sponsorcontracten. En evenmin aan het, toegegeven, niet verstandige, transferbeleid van zijn club. Nee, hij heeft op moeten geven omdat hij niet meer bestand was tegen de psychische druk van vroegere SED'ers in de club, die velerlei belastende Stasi-verhalen naar buiten hebben gebracht. En vervolgens voor de druk van een groep Westduitse ondernemers onder leiding van zijn opvolger Rolf-Jürgen Otto uit Frankfurt, die vorig jaar de dreiging van een faillissement hebben gebruikt voor "psychologische oorlogvoering'.

“Ik was nooit bij de Stasi en ik ben ook geen Westduitser. En daarvoor ben ik nu gestraft”, zegt hij bitter. “Dynamo Dresden is nu in handen geraakt van ambitieuze geldverdieners (Abzocker), dat is onbegrijpelijk, men heeft ons kapot gemaakt”. Ziegenbalg: “Ik ben in '76 bij Robotron vertrokken en in de audiowereld voor mezelf begonnen. Voetbal is mijn leven, en ik kreeg al snel contacten en contracten met de plaatselijke voetbalclub en Dynamo Dresden. Zo ben ik in 1990 - na de Wende in de DDR voorzitter geworden. Ik heb er alles aan gedaan om de invloed van vroegere SED'ers terug te dringen en Dynamo als "zuivere Oostduitse vereniging' te ontwikkelen. Dat is gelukt, dáárdoor heeft de club het tot nu toe sportief gered, wij lieten zien dat Ossi's ook iets kunnen, dat is hier in de regio en in het hele land door nog geen enkel Oostduits bedrijf zo gelukt.”