Prominent ETA-lid aangehouden

MADRID, 22 FEBR. De Franse politie heeft zaterdag in Toulouse het ETA-lid Rafael Caride Simon aangehouden.

Hij wordt er ondermeer van verdacht in 1987 een bomaanslag te hebben gepleegd op de supermarkt Hipercor bij Barcelona. Hierbij kwamen 21 mensen om het leven en raakten 45 personen zwaargewond. De ramp maakte destijds definitief een einde aan de bewondering van de Catalanen voor de manier waarop Baskische nationalisten hun doeleinden nastreefden. Kort tevoren had het aan ETA verwante Herri Batasuna nog veertigduizend stemmen gekregen in Catalonië tijdens verkiezingen voor het Europarlement. De 47-jarige Caride Simon kon worden opgespoord dankzij aanwijzingen van ETA-leden die in de afgelopen twee weken zijn gearresteerd en documenten gevonden in een wapenfabriek die vorige week werd ontdekt in het dorp Bidart, nabij Biarritz. Spanje heeft om de uitlevering van de verdachte gevraagd.