Positie van Verbeek bij FC Groningen niet in gevaar volgens manager

ROTTERDAM, 22 FEBR. Het zit Pim Verbeek niet mee in zijn trainerscarrière. Na zijn mislukte periode bij Feyenoord kreeg hij een nieuwe kans in de top van het voetbal. Hij werd voor dit seizoen aangesteld als opvolger van de naar PSV vertrokken Westerhof bij FC Groningen. En uitgerekend nu maakt de club uit het hoge noorden na jaren van succes en plezier een inzinking door. Dat kan niet alleen de schuld van de nieuwe man op de bank zijn.

Groningen werd afgelopen woensdag door Den Bosch uitgeschakeld voor het bekertoernooi en verloor gisteren op eigen veld van Vitesse (0-1), de achtste competitienederlaag. De ploeg van Verbeek staat nu zevende van onderen in de eredivisie. Groningen komt niet in degradatiegevaar, maar meer dan een positie in de middenmoot zit er niet in voor de noorderlingen. En dat betekent wel een erg fikse duikeling in vergelijking met de voorgaande jaren.

Volgens algemeen manager Henk Nienhuis is de positie van trainer Verbeek niet in gevaar. Maar hij zegt wel meer eens wat. Zo leverde Nienhuis na het verlies tegen Den Bosch pittige kritiek op het functioneren van Verbeek. Hij bood later zijn excuus aan, maar de trainer heeft het de manager nog niet vergeven. Hij zei gisteren na de wedstrijd tegen Vitesse beschadigd te zijn. “Dat ik nooit bij de algemeen directeur op de koffie zal gaan, moge duidelijk zijn. Verder wil ik niets over Nienhuis zeggen”, aldus Verbeek.

Welke lijn de staf, met naast Nienhuis en Verbeek ook nog technisch manager Martin Koeman, de rest van het seizoen zal volgen, bleef in het Oosterpark onduidelijk. “De lijn dat we elkaar de komende maanden steunen. We proberen ervan te maken wat er nog van maken valt”, was het antwoord van Nienhuis, die nogmaals toegaf dat het tijdstip van zijn uitspraken niet slim gekozen was. “Het was een reactie op diepe teleurstelling”, probeerde de door bestuur en sponsors teruggefloten directeur zijn uitspraken goed te praten.

Verbeek had Roossien voor de wedstrijd tegen Vitesse naar de reservebank verwezen en aanvoerder Olde Riekerink in de defensie geposteerd. Het hielp niets. FC Groningen creëerde niet één uitgespeelde kans. De gasten deden het niet veel beter, maar scoorde wel, door Latuheru in de 27ste minuut.

Vitesse klom naar de zesde plaats, maar liep niet in op FC Twente dat in de tweede inhaalwedstrijd van afgelopen weekeinde in de eredivisie in Rotterdam met 3-2 van Sparta won. Die zege kwam uiteindelijk heel onverwacht. Twente kwam in de slotfase met tien man te staan. Scheidsrechter Reygwart stuurde Ten Hag het veld uit wegens een handsbal op de doellijn. De Twente-speler was verbijsterd. Hij zei er niets aan kon doen omdat de bal van zijn been tegen zijn hand was gesprongen. Daarom vond hij de rode kaart én de strafschop onterecht.

Van den Berg zorgde vervolgens vanaf de stip voor 2-2. Dat leek de eindstand te worden. Een laatste poging van Edwin Vurens sloeg echter als een granaat achter Edward Metgod. De 23-jarige Vurens speelde tot voor kort voor Sparta, 160 duels heeft hij achter zijn naam staan voor de club. Toen Ajax deze maand Ronald de Boer van Twente terugkocht haalde de subtopper voor dat geld het duo Mols (Cambuur) en Vurens naar Enschede. Uitgerekend laatstgenoemde deed gistermiddag zijn oude club de das om.