Politie maakt eind aan gevechten pitbulls

EINDHOVEN, 22 FEBR. De politie van Eindhoven heeft zaterdagavond in het stadsdeel Tongelre een eind gemaakt aan een georganiseerd gevecht tussen pitbullterriërs. Daarbij zijn vier honden, waaronder twee gewonde dieren, in beslag genomen en acht personen, afkomstig uit Nederland, België en Duitsland, voor verhoor aangehouden. Ze hadden bedragen van enkele duizenden guldens op zak, waaruit de politie afleidt dat er weddenschappen waren afgesloten.

Het zou de eerste keer in Nederland zijn geweest dat de politie ingreep bij een pitbullgevecht, maar zekerheid daarover bestaat niet, aldus een woordvoerder van de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van landbouw. “Het kan zijn”, zegt hij, “dat ergens de politie al eerder bij zulke gevechten is opgetreden zonder dit aan de AID te melden. Dus hebben we geen honderd procent zicht op de zaak.”

De Eindhovense politie was getipt dat er iets gaande was in een loods in Tongelre. Toen een patrouille ter plaatse arriveerde, maakten enkele tientallen toeschouwers zich uit de voeten. Onder de acht mannen die werden aangehouden, bevond zich volgens de politie één eigenaar van een pitbull. Niemand wilde op het politiebureau een verklaring afleggen. Later zijn de mannen weer op vrije voeten gesteld. De aanhoudingen gebeurden op grond van de onlangs in werking getreden Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. Deze wet verbiedt om gevechten tussen dieren te houden. Volgens de politie is het niet duidelijk geworden of zich onder de arrestanten wellicht ook de organisatoren bevonden.

In de loods vond de politie een soort arena (een zogenoemde pit) met een doorsnee van enkele meters. Ook trof ze medicamenten aan om gewonde dieren na een gevecht weer op te lappen. De politie vermoedt dat het niet de eerste keer was dat in de betreffende loods, in het stadsdeel Tongelre, een hondengevecht plaatshad.

Al in 1986 drong de Dierenbescherming er bij de regering op aan een speciale politiebrigade in het leven te roepen om dergelijke hondengevechten te bestrijden. Destijds werden Amsterdam, Groningen en het Gooi genoemd als plaatsen waar de gevechten werden gehouden. Het zou vooral een liefhebberij van de georganiseerde misdaad zijn.