Politie houdt groepen rechts-extremisten aan

ROTTERDAM, 22 FEBR. De politie van Delft, Den Haag en Rotterdam heeft zaterdag groepen extreem-rechtse jongeren opgepakt die een anti-racistische demonstratie op het Malieveld in Den Haag wilden verstoren.

Zaterdagochtend onderschepte de politie van Delft een groep van ongeveer 25 skinheads, die zich op het station wilden verzamelen. De jongeren werden omsingeld door de politie en de Mobiele Eenheid, tegen de muur gezet en gefouilleerd. Een 18-jarige, dienstplichtige militair bleek in bezit van een spuitbus met traangas en werd overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. Hij zal zich voor de militaire kamer in Arnhem moeten verantwoorden voor illegaal wapenbezit, waarop maximaal drie maanden hechtenis staat. De spuitbus was niet afkomstig uit de legervoorraden.

Doordat het treinverkeer was vertraagd door een stroomstoring in Rotterdam, kwamen andere groepen te laat aan in Delft. Zij reisden met auto's, trams en treinen naar Den Haag. De Haagse politie arresteerde vroeg in de middag negentien jongeren. De politie beschikte naar eigen zeggen al vantevoren over aanwijzingen dat een tegendemonstratie zou worden gehouden.

Zes jongeren werden aangehouden op Den Haag CS terwijl ze de Hitler-groet brachten. Bij acties rondom cafés in de binnenstad werden nog eens dertien jongeren opgepakt. Enkele van hen droegen honkbalknuppels, vlindermessen en spandoeken van de rechts-extremistische CP'86, "Eigen volk eerst'. Negen van hen werden na verhoor weggezonden, tegen de rest werd proces verbaal opgemaakt. De demonstratie op het Malieveld trok enkele honderden deelnemers en verliep zonder incidenten.

Op Rotterdam CS kwamen vroeg in de middag twaalf jongeren uit Delft aan. Zij werden enige tijd op een perron vastgehouden om te voorkomen dat ze een manifestatie tegen racisme en fascisme op het Schouwburgplein zouden verstoren.

S. Mordaunt, gemeenteraadslid voor de CP'86 in Den Haag, bevestigt dat zijn partij de tegendemonstratie heeft georganiseerd. “Dat een groepje van ons in Rotterdam terechtkwam, is puur toeval. We wilden alleen acte de présence geven in Den Haag, een paar spandoeken ontvouwen op de route van de demonstratie. Dat er wat jongens met knuppels en vlindermessen rondliepen, is niet zo slim. Maar we zijn een afspiegeling van de bevolking, als je honderd willekeurige jongens op straat fouilleert, vind je misschien evenveel wapens.”