Nederlagen van Azeri in strijd tegen Armeniërs

MOSKOU, 22 FEBR. De strijdkrachten van Armenïe, dat door de oorlog met Azerbajdzjan en energieschaarste in economisch opzicht aan de rand van de afgrond balanceert, hebben afgelopen weekeinde belanrgijke militaire successen geboekt in Nagorny Karabach.

De opmars van de Armeniërs heeft in Azerbajdzjan geleid tot het ontslag van de minister van defensie.

De Armeense "zelfverdedigingseenheden', zoals de troepen in Karabach formeel heten, hebben de laatste dagen de controle heroverd over alle dorpen in de provincie Mardakert. Volgens de autoriteiten in Jerevan hebben de Armeense troepen ook de weg tussen Kelbadzjar en Mardakert nu in handen. Dit gebied in het noordoosten van Karabach is al maanden de frontlinie in de oorlog tussen Armenië en Azerbajdzjan. De streek is van strategische betekenis omdat Madakert een uitvalsbasis is naar het noorden van Azerbajdzjan. Als de Armeniërs in staat zijn het gebied in controle te houden, kunnen ze het buurland afsnijden van zijn contacten met Georgië. In het zuiden hebben de Armeniërs al een half jaar zo'n bruggehoofd in handen.

De regering in Azerbajdzjan heeft tot nu toe niet toegegeven dat ze een militaire nederlaag heeft geleden. Maar in Baku is zaterdag wel erkend dat de de “toestand is verslechterd” en dat Azerbajdzjaanse eenheden uiteindelijk het dorp Aterk hebben moeten ontruimen. Minister Rachim Gazijev van defensie heeft afgelopen vrijdag daarom zelfs ontslag genomen. De Azerbajdzjaanse bewindsman zou zijn vertrek hebben aangekondigd in een besloten zitting van het parlement. Hij is opgevolgd generaal Dadasj Rzajev, een commandant te velde van het Azerbajdzjaanse leger.

De escalatie van de oorlog om Karabach lijkt vooral door politieke motieven gevoed te worden. De Armeneense "zelfverdedigingeenheden' zijn vorige week aan hun offensief begonnen nadat president Levon Ter-Petrosjan in eigen land aan steeds heviger kritiek is komen bloot te staan. In Jerevan werd een week geleden bijvoorbeeld massaal betoogd tegen de president, die wordt verweten niet hard genoeg te willen optreden in de oorlog met Azerbajdzjan en die tevens verantwoordelijk wordt gesteld voor de totale ineenstorting van de Armeense economie.

De oorlog tussen Armenië en Azerbajdzjan, die nu al drie jaar duurt, heeft volgens voorzichtige schattingen aan minstens zesduizend mensen het leven gekost. De helft daarvan is afgelopen jaar gesneuveld.

    • Hubert Smeets