Navratilova boekt haar 163ste toernooizege

PARIJS, 22 FEBR. Martina Navratilova blijkt nog niet versleten te zijn. Dat bewees de 36-jarige Amerikaanse tennister gisteren door in de finale van het met 675.000 gulden gedoteerde toernooi van Parijs de beste speelster ter wereld, Monica Seles, te verslaan. De setstanden waren 6-3, 4-6, 7-6. Navratilova boekte daarmee haar 163ste toernooizege. “Het was nu eens mijn beurt”, zei een dolgelukkige Navratilova. “Ik had de laatste drie keer van haar verloren.”

Een dag voor de finale had Navratilova nog een origineel cadeau gekregen van de organisatie, 162 kilogram chocolade, voor elk toernooi dat ze tot dan toe had gewonnen een kilo. Navratilova, een liefhebster van zoetwaar, besloot het grootste deel van de snoep aan arme Parijse kinderen te schenken.

Onder luide aanmoedigingen van het publiek werkte Navratilova, twee weken geleden winnares van het toernooi in Tokio en afgelopen zondag in Chicago nog de mindere van Seles, in de derde set van de finale een achterstand van 2-4 weg. De 19-jarige Seles, die sinds de US Open 34 partijen achtereen won, kon de partij op 5-4 uitserveren, maar moest een break toestaan. Navratilova werkte op haar beurt twee breekpunten weg en sloeg even later toe in de tiebreak.

Het was de zevende keer in zeventien onderlinge ontmoetingen, dat Navratilova zich de beste toonde. Seles was bijna verleerd wat het is een nederlaag te moeten slikken. Voor het laatst overkwam haar dat in augustus in de finale van de Canadian Open tegen de Spaanse Arantxa Sanchez Vicario.

Seles verklaarde na afloop dat ze moe was. “Je moet heel goed spelen om van Navratilova te kunnen winnen”, zei ze. “Ik was te vermoeid. Ik bewoog niet zoals dat zou moeten en er ging nogal wat mis met mijn spel.” Toen Seles er aan werd herinnerd dat Navratilova haar derde finale in drie weken in even zoveel verschillende continenten had gespeeld zei Seles: “Het is ongelofelijk dat ze op haar leeftijd tot zoiets in staat is. Ze is natuurlijk fysiek heel erg sterk. Haar lichaam is anders dan het mijne. Zij kan tegen al die inspanningen, ik kennelijk nog niet.”

“Het geeft een enorme kick om de nummer één van de wereld te verslaan”, zei winnares Navratilova. “Het werd me na de partij allemaal even te veel. Ik had tevoren echt niet gedacht dat ik van Seles zou winnen. Ik ben de oudste speelster die van de nummer één heeft gewonnen. Dat was Billie Jean King toen ze in 1980 van mij won. Maar het was toen veel gemakkelijker van mij te winnen dan nu van Seles.” (RTR/AFP/SID)