Mobutu in Monaco naar de tandarts

MONTE CARLO, 22 FEBR. De omstreden Zaïrese president, Mobutu Sese Seko, is gisteren in Monaco naar de tandarts gegaan. Het Franse ministerie van buitenlandse zaken had de dag tevoren bekendgemaakt Mobutu toestemming te hebben gegeven daartoe 48 uur door te brengen in zijn roze-marmeren villa in Roquebrune-Cap-Martin aan de Rivièra.

Een woordvoerder van de Zaïrese oppositie in Europa, André Mouninga, meende dat Mobutu's aanwezigheid in Frankrijk “een zekere tweeslachtigheid in de Franse Afrika-politiek” weerspiegelt. “Wij zeggen dat Frankrijk hetzelfde moet doen als België en alle functionarissen van het Mobutu-regime, met inbegrip van hemzelf en zijn familie, toegang moet weigeren”, zei hij.

Franse functionarissen erkenden dat Mobutu's komst niets te maken had met de Amerikaans-Frans-Belgische inspanningen de president ertoe te bewegen de macht over te dragen aan de oppositie. De drie landen bestuderen de mogelijkheid om Mobutu's tegoeden in het buitenland te bevriezen, waaronder naar verluidt omvangrijke bankrekeningen in Zwitserland naast onroerend goed in Zwitserland, België en Frankrijk, zoals de villa in Roquebrune.

Vorige maand waren Frankrijk en België gedwongen troepen naar het gebied te sturen om buitenlanders uit Zaïre te evacueren na een muiterij van onderbetaalde militairen. Mobutu's presidentiële garde sloeg de muiterij neer, waarbij volgens Belgische diplomaten circa 300 mensen de dood vonden. (Reuter)