Miljardenstrop Showa Shell op valutamarkt

ROTTERDAM, 22 FEBR. De Japanse oliemaatschappij Showa Shell Sekiyu KK, voor 50 procent in handen van de Koninklijke/Shell Groep, heeft over 1992 een voorziening getroffen van ruim een miljard dollar (1,8 miljard gulden). Oorzaak van de strop zijn verliezen voor uit de hand gelopen beleggingen in dollar-termijncontracten.

Toen zij zich tegen fluctuaties in de yen-dollarkoers indekten, gingen de verantwoordelijke funktionarissen bij Showa uit van een koers van de dollar van 145 yen. De Amerikaanse munt sloot het boekjaar 1992 echter veel lager op 125 yen. Volgens directeur Takeshi Henmi van Showa traden de verantwoordelijke werknemers buiten hun bevoegdheden bij het opbouwen van de miljardenpositie in dollars.

Het verlies kan volgens Showa oplopen tot 1,35 miljard dollar wanneer de Amerikaanse munt nog verder daalt. Vanmorgen bereikte de dollarkoers tegenover de yen in het Verre Oosten een na-oorlogs dieptepunt van 116,85 yen.

Showa Shell is voor 50 procent eigendom van de Koninklijke/Shell Groep. De directie en commissarissen van Shell vonden gisteren in een verklaring de gebeurtenis bij Showa "zorgwekkend'. Volgens de groep wordt de Japanse strop vooralsnog vertaald in een verlies van 131 miljoen pond sterling (375 miljoen gulden) ten laste van het netto-resultaat van de Koninklijke/ Shell Groep.

Showa Shell heeft volgens de Koninklijke/ Shell Groep maatregelen getroffen om verdere risico's bij het afwikkelen van de termijncontracten te beperken, zodat mogelijke additionele lasten voor het moederconcern nog niet volledig kunnen worden vastgesteld. Showa staat voor 228 miljoen pond (600 miljoen gulden) in de boeken bij Shell. De totale last van de strop kan voor het Nederlands-Britse concern niet verder oplopen dan dit bedrag. Door een boekhoedkundige verandering in de waardering van Showa houdt het concern evenwel ook een bijzondere bate over aan de Japanse deelneming ter waarde van 149 miljoen pond sterling.

Donderdag maakt de Koninklijke/ Shell Groep de resultaten over 1992 bekend.