Macedoniërs gewond bij demonstraties

SKOPJE, 22 FEBR. In de Macedonische hoofdstad Skopje is het zaterdag en gisteren tot geweld gekomen bij demonstraties van Macedonische nationalisten, die protesteerden tegen de bouw van opvangcentra voor vluchtelingen uit Bosnië. Bij gevechten werden twee brandweerlieden en zeven politiemannen gewond, van wie drie ernstig. Aan de kant van de demonstranten werden zes mensen licht gewond. Ook een cameraman raakte gewond.

Zaterdag begonnen de demonstraties met de afsluiting van de weg van Skopje naar Tetovo in het westen van Macedonië door tussen vijfhonderd en duizend inwoners van de wijk Djorce Petrov, waar opvangcentra voor de vluchtelingen uit Bosnië worden gebouwd. De politie greep met traangas en de wapenstok in. Gisteren gingen drieduizend Macedonische nationalisten opnieuw de straat op, waarna het weer tot botsingen met de politie kwam.

De demonstranten zijn tegen de bouw van opvangcentra voor vluchtelingen uit Bosnië, waarvoor de Macedonische regering overigens geld uit Duitsland krijgt. Het protest heeft vooral religieuze achtergronden: de nationalisten beschouwen de verdere toelating van de moslim-vluchtelingen als een aanzet tot de "islamisering' van Skopje. De demonstraties van de afgelopen dagen zijn het werk geweest van de nationalistische partijen VMRO, de grootste partij van het land, en MAAK (Beweging voor Pan-Macedonische Actie). De tegenstellingen tussen de orthodoxe Slavische Macedoniërs en de moslims in deze ex-Joegoslavische republiek zijn de afgelopen maanden aangescherpt door de klachten van de omvangrijke (islamitische) Albanese minderheid over wat ze beschouwt als haar discriminatie binnen het Macedonische bestel. In november kwamen vier mensen om het leven bij botsingen tussen Albanezen en de Macedonische politie in Skopje.

De komst van tot nutoe rond 60.000 vluchtelingen uit Bosnië - in overgrote meerderheid moslims - is de Macedonische nationalisten een doorn in het oog, vooral omdat de inwoners van Macedonië zelf door het uitblijven van internationale erkenning van de republiek en de Griekse boycot grote moeite hebben het hoofd economisch boven water te houden. (Reuter, AFP)