"Korfbal in België mist een mooie meid in de etalage'

LEEUWARDEN, 22 FEBR. Na de recente schaats- en voetbalfeesten in Heerenveen was het zaterdagavond de beurt aan de hoofdstad. In Leeuwarden speelde het Nederlandse korfbalteam zijn jaarlijkse zaalinterland tegen de Belgen. Ter ere van het 75-jarig bestaan van de afdeling Friesland. Ruim 2000 toeschouwers zorgden onder muzikale begeleiding van de Koudumer Hofkesjongers aanvankelijk voor Thialf-taferelen. Maar na afloop droop het publiek in de Frieslandhal teleurgesteld af. Nederland zegevierde weliswaar met 15-13, maar spanning en spektakel ontbraken. En de lokale held Aegle Frieswijk, topscorer van de vaderlandse competitie, mocht pas zes minuten voor het eindsignaal opdraven.

Voor de Belgen was het verlies van tevoren ingecalculeerd. De laatste zege dateert alweer uit 1991, tijdens de WK-finale. In 1976 doorbraken de Rode Duivels voor het eerst de Nederlandse hegemonie. In Deurne werd het destijds 8-7. De Belgische korfbalbond werd in 1921 opgericht. Aanleiding waren de Olympische Spelen, die drie jaar later in Antwerpen zouden worden gehouden. Daar stond korfbal als demonstratiesport op het programma, net als in 1928 bij de Spelen van Amsterdam. In Nederland wordt sinds 1903 gekorfbald.

Deurne is de bakermat van het Belgische korfbal. De randgemeente van Antwerpen telt vijftien clubs, een kwart van alle Belgische verenigingen. Korfbal is een Vlaamse aangelegenheid. Brussel heeft slechts één club, in Wallonië is ballon de panier helemaal een onbekend fenomeen. Het ledental van de bond schommelt al tien jaar rond de 7000. Ter vergelijking: het KNKV heeft bijna 100.000 leden. “Dat verschil is historisch zo gegroeid en zal historisch zo blijven”, verklaart Ludo Wils van de Belgische korfbalbond. “In 1980 hadden we bij ons de slogan Hup naar de tienduizend. Ik vrees dat het nooit zo ver zal komen. Korfbal mist een mooie meid in de etalage.”

Ludo Wils doelt op het gebrek aan spektakel. Het derde vak is inmiddels verdwenen, voor de rest hield de International Korfball Federation alles bij het oude. Wils: “In België opperden we in de jaren zeventig al dat de korf naar het midden van het vak moet. De bal vliegt te vaak uit het veld. Verder wilden we driepunters zoals nu bij basketbal.” Oranje-coach Ben Crum ijvert momenteel voor soortgelijke veranderingen, maar hij vindt het conservatieve IKF-bolwerk op zijn weg.

Een ander voorstel is de invoering van een tweede scheidsrechter. Een ambivalent probleem, want het gebrek aan kwaliteit van de internationale arbiter wordt nauwelijks opgelost door de bijdrage van een even warrig leidende collega. De interlands tussen Nederland en België worden immers gefloten door een neutrale partij. In Leeuwarden was de Brit Bob Allen de uitverkorene. Hij had het gemakkelijk. De in het verleden vaak beenharde Belgen liepen plichtmatig achter de feiten aan. Nederland won voor de 24ste maal de klassieker van de Lage Landen.

    • Jaap Bloembergen