Konvooi bereikt belegerde Zepa; Hulpverlening VN in Bosnië hervat

SARAJEVO, 22 FEBR. De hulpverleningsoperaties van de VN zijn gisteren, vier dagen nadat ze waren onderbroken, hervat. Een voedselkonvooi slaagde er eindelijk in de door de Serviërs belegerde stad Zepa te bereiken. Morgen wordt getracht de eveneens door de Serviërs belegerde en geïsoleerde stad Gorazde weer van voedsel te voorzien.

De Amerikaanse regering bestudeert inmiddels de mogelijkheid de geïsoleerde moslim-enclaves in het oosten van Bosnië vanuit de lucht te bevoorraden. Dit zou met Amerikaanse militaire transportvliegtuigen kunnen gebeuren. Een woordvoerder van UNPROFOR, de VN-troepenmacht in Bosnië, reageerde gisteren sceptisch op het plan. Voor het parachuteren van voedsel is toestemming van de strijdende partijen nodig. Als die ontbreekt, is het gevaar groot dat het vuur op de vliegtuigen wordt geopend, zoals in Sarajevo ook een aantal keren is gebeurd.

Sadako Ogata, leider van de VN-organisatie voor vluchtelingen UNHCR, maakte gisteren bekend dat haar organisatie de hulpverlening hervat nadat van de strijdende partijen in Bosnië-Herzegovina garanties zijn verkregen dat de hulpkonvooien niet langer zullen worden tegengehouden. Midden vorige week had Ogata opdracht gegeven de hulpverlening van de UNHCR in Bosnië te staken, omdat die in de praktijk door de strijdende partijen onmogelijk werd gemaakt: de Serviërs hebben maandenlang de konvooien voor ingesloten moslim-enclaves als Cerska, Zepa en Gorazde verhinderd en de moslims staakten de distributie van voedsel in Sarajevo uit solidariteit met de hongerende moslims in het oosten van de republiek.

Pag 5: Hulpkonvooi van VN bereikt Zepa

De stap van Ogata werd gehekeld door de internationale gemeenschap, inclusief de bevelhebber van de VN-troepen in Bosnië, de Franse generaal Morillon, de Bosnische president, Izetbegovic, en uiteindelijk door secretaris-generaal Boutros-Ghali van de VN, die Ogata vrijdag opdracht gaf van haar besluit terug te komen. Dat gebeurde gisteren - volgens Ogata omdat de strijdende partijen hadden beloofd de hulpverlening niet langer te saboteren.

Gisteren trachtten de VN in het oosten van Bosnië twee konvooien naar belegerde moslim-enclaves te krijgen: drie vrachtwagens met voedsel en medicijnen zouden naar Zepa gaan, zeven vrachtwagens moesten naar Gorazde. Dit laatste konvooi strandde op een bomkrater in de weg. Toen een bulldozer bij de reparatie op een landmijn reed werd besloten ook dit konvooi naar Zepa te sturen. De Serviërs lieten op bevel van hun leider Karadzic het konvooi door en later gisteren kregen de inwoners van Zepa voor de tweede keer in tien maanden weer voedsel en medicijnen.

De laatste etappe van de rit naar de stad duurde door de slechte conditie van de weg langer dan verwacht: bij de twaalf kilometer lange afdaling naar het dal waar Zepa ligt kon het konvooi niet sneller dan drie kilometer per uur rijden. Morgen wordt een nieuwe poging gedaan Gorazde te bereiken; de Serviërs hebben beloofd het konvooi niets in de weg te zullen leggen. Het konvooi zou eigenlijk vandaag al naar Gorazde moeten gaan, maar de tocht is een etmaal uitgesteld omdat de Serviërs vandaag de vorige week in een massagraf gevonden lichamen van tientallen Serviërs willen herbegraven.

Het succes van de missie naar Zepa was voor de Bosnische regering in Sarajevo aanleiding haar boycot van de voedseldistributie in de Bosnische hoofdstad te beëindigen. Gisteren riep president Izetbegovic de gemeenteraad van de stad op in te stemmen met de hervatting van de distributie. (Reuter, AFP, AP)