Grootste Zweedse bank behoeft forse staatssteun

In Zweden heeft de grootste financiële instelling Skandinaviska Enskilda Bank (SE Banken), bij de overheid aangeklopt voor steun.

Het ministerie van financiën in Stockholm bevestigde dat de verplichtingen van SE Banken stipt zullen worden nagekomen. SE Banken boekte vorig jaar grote verliezen op de kredietportefeuille en maakte vorige week desastreuze resultaten over 1992 bekend. Over het afgelopen jaar daalde dat naar een verlies van 5,3 miljard Zweedse kroon (bijna 1,3 miljard gulden), tegen een winst van 2,3 miljard kroon in 1991.De Zweedse staat heeft de afgelopen maanden ook al een bedrag van 67,5 miljard kroon (16,75 miljard gulden) steun aan andere Zweedse banken moeten verstrekken om die instellingen (waaronder Nordbanken, Gota Bank en Första Sparbanken) van de ondergang te redden. Bij de eerste twee heeft de Zweedse overheid het bestuur in handen genomen. Deskundigen menen dat van de Zweedse banken alleen Svenska Handelsbanken een kans maakt om zonder geldelijke steun van de Zweedse staat overeind te blijven.