"Gratis rouwadvertenties voor carnavalvierders'

ROTTERDAM, 22 FEBR. Zeven lege overlijdensberichten met daaronder de tekst: "Gereserveerd voor carnavalgangers die van plan zijn zelf naar huis te rijden'. Met deze advertentie, die dit weekeinde verscheen in het Limburgs Dagblad en in HP/De Tijd op Zondag, probeert Veilig Verkeer Nederland aangeschoten carnavalgangers uit de auto te houden. “Iedere dode die zo kan worden voorkomen, is meegenomen”, aldus een woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland.

De woordvoerder erkent dat het “inderdaad een hele harde advertentie is”. “En we beseffen dat we hiermee mensen kunnen kwetsen. Maar we hebben bewust gekozen voor deze confronterende aanpak omdat het anders geen effect zou hebben. De cijfers zijn ernstig genoeg.” Tijdens carnaval vorig jaar kwamen door alcoholgebruik vier mensen in het verkeer om het leven, terwijl er 36 gewonden vielen

De advertentie van Veilig Verkeer Nederland verscheen alleen in het Limburgs Dagblad en in de zondagskrant omdat deze bladen bereid waren de advertentie tegen gereduceerd tarief op te nemen. “Voor advertenties tegen het volle bedrag hebben we te weinig geld”, aldus de VVN-woordvoerder.