Frankrijk stuurt meer militairen naar Rwanda

PARIJS/ KIGALI, 22 FEBR. Frankrijk heeft in het weekeinde nog eens 260 militairen naar het Middenafrikaanse land Rwanda gestuurd, waarmee het zijn troepensterkte ter plaatse heeft verdubbeld. De Franse militairen moeten helpen de veiligheid te waarborgen van Fransen en andere buitenlanders in Rwanda, waar de meer dan twee jaar oude burgeroorlog recentelijk is geïntensiveerd.

Een hoge Franse functionaris meldde vrijdag dat de guerrillastrijders van het Rwandese Patriottische Front (RPF), gesteund door Oegandese troepen, oprukten naar de Rwandese hoofdstad Kigali. Hij meende dat het RPF “met de steun van een buitenlands leger in staat is Kigali in te nemen. Maar we weten niet of het dat ook wil doen”.

Het RPF - dat Frankrijk er juist van beschuldigt het leger van president Juvenal Habyarimana te steunen - riep gisteren op tot een staakt-het-vuren en onderhandelingen. De Rwandese regeringspartij liet echter weten niet in de oproep te geloven. Het RPF bestaat voornamelijk uit leden van het Tutsi-volk; de regering steunt op de Hutu's. (Reuter)