EEN MODERN MAAL

Is de trend van individualisering niets anders dan uitstel van huwelijk enerzijds en toename van

weduwschap als gevolg van een stijgende levensverwachting anderzijds? Sociologen en demografen mogen het zeggen, maar feit is dat het aantal een- en tweepersoonshuishoudens in Nederland groeit. Dat werkt door in de keuken. Het accent ligt momenteel op snel en makkelijk koken en gebruik van kant-en-klare produkten. Wij blinken in deze rubriek uit in wendbaarheid en volgen moeiteloos de nieuwe koers. Het gerecht van vandaag kan worden gekookt op een eenpitstoestel en sluit bovendien aan bij een andere trend: respect voor hart en bloedvaten.

Voor 2 personen:

200 gram kalkoenschnitzel of -filet

1 eetlepel ketjap manis

1 theelepel citroensap of azijn

een halve theelepel gemberpoeder

3-4 eetlepels olie

een halve gele paprika

1 rode ui

250 gram gesneden prei

1 appel

een halve pot Chinese saus (Uncle Ben's) of: 1 klein blikje tomatenpuree, 2 eetlepels gembersiroop en 1 beker water

zout, peper

Snijd het vlees in pinklange repen en doe deze in een kom. Voeg de ketjap, het citroensap, het gemberpoeder en een eetlepel olie toe en schep het vlees om. Snijd de paprika in stukjes van 2-3 centimeter lang. Pel en snipper de ui. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in schijfjes. Verhit de rest van de olie in een wok of pan en roerbak hierin de repen vlees rondom lichtbruin gedurende 2-3 minuten. Voeg de stukjes paprika, ui, appel en prei toe. Laat het vlees in nog eens 4-5 minuten gaar worden. Roer dan de Chinese saus en enkele lepels water door het gerecht. Op smaak brengen met zout en peper en direct serveren. Eet er rijst (in bed warm houden) bij of Chinese mie, in vier minuten gaar in kokend water.

    • Annelène van Eijndhoven