Drugvervoer door marine onderschept

BASIS PARERA, 22 FEBR. De Koninklijke Marine heeft in januari bij de Bovenwindse eilanden negen keer verdachte drugtransporten door de lucht en op zee opgespoord met het fregat Callenburgh en met een Orion verkenningsvliegtuig. Bij de acties kon de Amerikaanse kustwacht grote partijen cocaïne in beslag nemen, met een straatwaarde van vele miljoenen dollars.

Nederland is het enige land dat een bijdrage levert aan de Amerikaanse "War on drugs' in het Caraïbisch gebied. De acties worden geleid vanuit een speciaal commando in Key West, op de uiterste punt van de staat Florida. Nederland neemt nu ruim een jaar deel aan de opsporingsacties. De marine heeft de strikte opdracht alleen "oog en oor' in de regio te zijn en heeft geen bevoegdheid tot aanhouding.

Tot nu toe wordt in de Nederlandse Antillen nog weinig gedaan met de gegevens die Nederland verzamelt. Volgens procureur-generaal R. Pietersz van de Antillen heeft ook de Nederlandse regering geen haast gezet achter fase twee van de operatie: het enteren van schepen, het aan de ketting leggen van vliegtuigen en aanhoudingen.

De voorbereidingen voor de vervolgacties zijn nog aan de gang. Procureur-generaal Pietersz wil eerst eigen teams opzetten, die dag en nacht beschikbaar zijn om de tips van de Koninklijke Marine na te trekken. De Bovenwindse en Benedenwindse eilanden beschikken niet over kustradar, op Sint Maarten is geen douane en ondanks steun van Nederland is de politie op de eilanden niet op alle taken berekend. “Het heeft pas zin om actiever te worden als we daarvoor klaar zijn”, aldus Pietersz. “Ik verwacht dat dit nog vóór het eind van het jaar zal zijn.”

    • Willebrord Nieuwenhuis