Centrum Rotterdam half uur zonder stroom

ROTTERDAM, 22 FEBR. Het centrum van Rotterdam is zaterdagochtend een half uur lang geheel van elektriciteit verstoken geweest. In de provincie Zuid-Holland trad enkele tienden van seconden een verlaging van de netspanning op, waardoor met name het treinverkeer ontregeld raakte.

De storing was het gevolg van onderhoudswerkzaamheden van het Zuidhollandse elektriciteitsproduktiebedrijf EZH. In een schakelstation in Rotterdam-Centrum, waar door de EZH geleverde stroom omgezet wordt van 150 Kilovolt in 20 Kilovolt, werd tijdens een routinecontrole een schakelfout gemaakt, waarna kortsluiting optrad. Tussen half tien en vijf over tien was daardoor de stroomtoevoer van het stadscentrum afgesloten.

Trams, metro's en liften stonden een half uur lang stil. Tientallen winkels konden niet open, omdat de beveiligingsinstallatie was uitgevallen. De meldkamer van de Rotterdamse politie was enige tijd overbelast door telefoontjes van mensen die wilden weten wat er aan de hand was.

In de hele provincie Zuid-Holland trad gedurende enkele tienden van een seconde een verlaging van de netspanning op. Daardoor liep de dienstregeling van de NS forse vertraging op. De bovenleidingen ondervonden geen hinder van de kortsluiting, maar het beveiligingssysteem, dat op een ander stroomcircuit werkt, raakte geheel ontregeld. Alle seinen kwamen automatisch op rood te staan en alle overwegen gingen dicht.

Treinen konden daardoor niet harder dan veertig kilometer per uur rijden, waren gedwongen overgangen stapvoets te naderen en moesten voortdurend telefonisch contact met de verkeersleiding houden. Om "filevorming' op het spoor te voorkomen, werd een aantal treinen geschrapt. Op enkele lijnen moesten bussen worden ingezet. Pas om twee uur 's middags reden de treinen weer op tijd.

Volgens EZH heeft een groot aantal computersystemen waarschijnlijk hinder ondervonden van het wegvallen van de netspanning. Het Rotterdamse energiebedrijf GEB zal eventueel ingediende schadeclaims niet honoreren. “Volgens de leveringsvoorwaarden kunnen we niet verantwoordelijk worden gesteld voor stroomstoringen”, aldus een woordvoerder.