Beschuldigingen van overspel begeleiden verkiezing rabbijnen

TEL AVIV, 22 FEBR. Ondanks aantijgingen van overspel is Yisrael Meir Lau, de rabbijn van Tel Aviv, gisteren als Ashkenazische (joden uit voornamelijk Oost-Europa) opperrabbijn van Israel gekozen. Eliyahu Bakshi-Doron werd eveneens met grote meerderheid door het uit vertegenwoordigers van politieke partijen en publieke persoonlijkheden samengestelde kiescollege als Sefardische (joden uit Afrika en Azië) opperrabbijn gekozen.

De maandenlange strijd om het invloedrijke opperrabbinaat werd ontsierd door lastercampagnes van allerlei aard die het prestige van deze religieuze instantie sterk hebben aangetast. De 56-jarige rabbijn Lau, telg uit een geslacht van rabbijnen uit Oost-Europa, kreeg het op zijn Amerikaans aan de stok met vrouwen die soms anoniem maar in één geval met naam en toenaam in vraaggesprekken met kranten vertelden over pogingen van de rabbijn hen te verleiden. Tegen de Tel-Avivse astrologe Talila Sten, die daarin tegenover het blad Hadashot het verst ging, heeft rabbijn Lau een smaadproces aangespannen. Volgens haar nodigde de rabbijn haar 20 jaar geleden uit hem in zijn woning te bezoeken toen zijn vrouw niet thuis was en probeerde hij haar tijdens een autorit te kussen. Andere vrouwen hebben tegenover andere Israelische kranten anoniem kond gedaan van seksuele avances van rabbijn Lau.

Als een getergde leeuw heeft rabbijn Lau deze aanvallen op zijn persoonlijk gedrag als klinklare leugens proberen af te wenden. Het kiescollege heeft zich er gisteren in ieder geval niet door laten beïnvloeden.

De nieuwe Ashkenazische opperrabbijn komt echter in een onhoudbare positie te verkeren indien hij het smaadproces tegen Talila Sten verliest. Onmiddellijk na zijn verkiezing zei hij al diegenen die zijn goede naam besmeurden te vergeven. Israelische commentatoren legden deze uitspraak uit als een poging om Talila Sten in de gelegenheid te stellen haar uitspraken over zijn pogingen haar te verleiden terug te nemen zodat ook het smaadproces niet hoeft plaats te hebben.

Opperrabbijn Lau, die met zijn broer Naftali het concentratiekamp Buchenwald overleefde, verklaarde gisteren nadrukkelijk dat hij zich met zijn Sefardische collega tot het uiterste zal inspannen om het zwaar geschonden prestige van het opperrabbinaat op te vijzelen.

De uitslag van gisteren heeft de positie van de Sefardische Shas-regeringspartij versterkt ten koste van de in de oppositie gedwongen Nationale Religieuze Partij (NRP). De nieuwe opperrabbijnen werden gesteund door rabbijn Ovadia Yosef, de spirituele patroon van Shas. In diens woning kregen beide opperrabbijnen kort na hun verkiezing van rabbijn Ovadia Yosef de zegen voor succes en wijsheid.

Voor Ezer Weizman, de kandidaat van de Arbeidspartij voor het presidentschap, was het gisteren ook een goede dag. Alle officiële ontkenningen dienaangaande ten spijt werd achter de schermen overeengekomen dat Shas de kandidatuur van Weizman zal steunen indien de Arbeidspartij voor de Shas-kandidaten voor het opperrabbinaat zou stemmen. Nu dit scenario volgens plan is verlopen zou er een wonder moeten gebeuren wil Weizman president Chaim Herzog niet opvolgen.

    • Salomon Bouman