Banken favoriet op licht hogere beurs

AMSTERDAM, 22 FEBR. De handel op het Damrak begon vanmorgen rustig. De beurs bood een redelijk vriendelijke aanblik met een oplevende vraag naar rente-gevoelige waarden, zoals bankaandelen en obligaties.

AMSTERDAM De financiële waarden deden het vanochtend goed. Amev rukte 1,10 op naar 69 en ING een gulden naar 63,50. Ook Aegon en ABN Amro mochten een paar dubbeltjes omhoog. Uitgever VNU werd een gulden duurder op 105,80. Gist-brocades deed er 90 cent bij op 38,50 gulden.

De stemmingsindex stond tegen het middaguur 0,3 punt hoger op 100.

Bij de enkele verliezers bleven de koersdalingen redelijk binnen de perken. In de luchtvaarthoek moest KLM 40 cent prijsgeven op 24,70 en aandelen Fokker gingen twee dubbeltjes omlaag naar 11,80 gulden. Bij vleesverwerker Homburg, waarvoor nu definitief het doek gevallen is, was er net als bij Daf sprake van "vluchten' en een totale koersinstorting. Vrijdag werd voor de aandelen Homburg nog 12 cent betaald, vandaag werd de handel begonnen op één cent, waarna "herstel' intrad tot een stuiver.

De koers van Daf ging vanochtend zeer fors verder omlaag. Bij een omzet van meer dan een miljoen stuks ging de koers van beursfonds Daf na een opening van 1,05 al snel omlaag naar 40 cent, een nieuw dieptepunt.

Aandelen Koninklijke Olie hadden te maken met enig aanbod en voorts verloor Verto 70 cent op 11,60 gulden en Grontmij was twee gulden beter op 45.

De obligatiemarkt was vast gestemd en gaf vanmorgen opnieuw koersstijgingen te zien.

LONDEN De Britse aandelenmarkt begon de week voorzichtig. Na een uur handel stond het FT-100 gemiddelde dat bij opening bijna acht punten verloor, nog maar 0,6 punt lager op 2.839,4.

FRANKFURT Met een hogere opening begon de Duitse aandelenbeurs vanochtend goedgemutst met voorkeur naar de rente-gevoelige aandelen. Het Dax-30 gemiddelde stond halverwege de ochtend op lichte winst bij 1.677,5.

TOKIO Het Nikkei-225 koersgemiddelde zakte vandaag met 189,42 punten omlaag (1,1 procent) naar 16.820,61. Vrijdag was de markt prijshoudend met een fractionele stijging van 0,16 procent.