VS: sterkere yen om handelstekort terug te dringen

WASHINGTON, 20 FEBR. De Amerikaanse regering zou graag zien dat de Japanse yen wordt gerevalueerd. Dat heeft minister van financiën, Lloyd Bentsen, gisteren gezegd op een bijeenkomst van de National Press Club in Washington.

Het is de eerste keer sinds het aantreden van de nieuwe Amerikaanse regering, op 20 januari, dat een minister in het openbaar te kennen geeft iets te willen veranderen aan de wisselkoersen in een poging om het groeiende handelstekort van de Verenigde Staten ten opzichte van Japan terug te dringen.

Eerder deze week liet de gouverneur van de centrale bank in Japan, Yasushi Mieno, echter weten bezorgd te zijn over de recente koersstijging van de yen. Hij onderstreepte dat “een snelle fluctuatie (van de yen) ongewenst is”. De Japanse munt is in de afgelopen twee weken vijf procent in waarde gestegen ten opzichte van de dollar.

Volgens cijfers over de buitenlandse handel van de Verenigde Staten, die donderdag werden gepubliceerd, kwam de helft (49,6 miljard dollar) van het Amerikaanse handelstekort in 1992 voort uit de handel met Japan. Dat is een stijging van 6 miljard dollar ten opzichte van het jaar daarvoor. Het totale Amerikaanse handelstekort steeg vorig jaar met 29 procent tot 84,3 miljard dollar.

De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger, Mickey Kantor, heeft eveneens zijn bezorgdheid geuit over de “erosie” van de handelsrelatie met Japan in 1992. Vorig jaar, zo zei Kantor, zijn vier jaar van verbetering op de handelsbalans in rook opgegaan. Volgens Kantor is de Amerikaanse export naar Japan gedaald, terwijl de import van Japanse produkten met 6 procent is toegenomen.

Minister Bentsen zei gisteren in zijn toespraak tot de National Press Club dat hij binnen de G-7, de club van zeven rijkste industrielanden, “duurzame en non-inflatoire economische groei” wil zien. Volgens hem draagt het economisch programma, zoals president Clinton dat deze week aankondigde in zijn State of the Union, bij aan het “herstel van de geloofwaardigheid van de VS binnen de G-7”. (AFP)