Vrouwen in Iran onthoofd om "seksuele misdragingen'

TEHERAN, 20 FEBR. Veel vrouwen in het Arabische zuidwesten van Iran zijn door hun mannelijke verwanten onthoofd als straf voor al dan niet ingebeelde seksuele misdragingen, aldus een in Teheran uitkomende krant in een zeldzaam bericht over een dodelijke erecode onder Arabische clans in de provincie Khuzestan. De krant, het radicale Salam, voegde eraan toe dat de daders vaak vrijuit gaan, gebruikmakend van leemten in de wet en van de steun van hun clan, die doorgaans trots is op de daad.

Salam publiceerde een brief, die volgens de krant vergezeld ging van een foto van een afgehakt hoofd. De foto was echter te schokkend om af te drukken. “Het hoofd dat u ziet op een tafel in een ziekenhuis behoort aan een vrouw, kennelijk onder de 25, uit Khuzestan”, aldus het begeleidende schrijven. “Nadat ze van haar eerste echtgenoot was gescheiden, trouwde deze vrouw met een andere man en werd door haar eerste man onthoofd toen ze in november zeven maanden zwanger was. De man hakte het hoofd af en nam het mee naar zijn verwanten om zijn "eer' en zijn 'trots' te bewijzen.” “Elk jaar wordt een groot aantal vrouwen en meisjes onthoofd, en in bijna alle gevallen vindt de lijkschouwer geen bewijs van misdragingen (als we de barbaarse regel accepteren dat een jong meisje zou moeten worden gedood wegens "misdragingen')”, aldus de brief. (Reuter).