Uitnodiging

Salman Rushdie is welkom in Nederland. Althans - mocht de door Khomeiny ter dood veroordeelde schrijver ooit in het land zijn, dan is hij welkom bij de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken.

Een aantal leden van die commissie zal dat de schrijver in een brief laten weten. Voor de goede orde: de Kamerleden sturen de schrijver geen visum of vliegticket, ze brengen hun "solidariteit' met hem tot uitdrukking. Een formele invitatie “ligt niet op onze weg”, zei een van hen. Een psychologische uitnodiging, dus. Zoals de reeksen moties die universiteitsraden in de jaren zeventig, in de ban van mondiaal maatschappelijk bewustzijn, aannamen tegen apartheid, Amerikanen, Zuidafrikaans fruit en het wereldleed in het algemeen. Mooie gebaren, en vooral: zonder consequenties. De Kamerleden laten zich ook wijselijk niet uit over te nemen veiligheidsmaatregelen, als Rushdie per ommegaande post terugschrijft: “Duizend maal dank. Ik heb uw commissie altijd al willen bezoeken.” Het komt erop neer dat de schrijver, mocht hij toevallig door Volendam struinen of een zaterdagmiddag op de Dam zitten en daar een lid van de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken ontmoeten, gearmd mee kan in de trein naar Den Haag.

    • Sjoerd de Jong