TGA brengt komend seizoen twee stukken van Shakespeare

AMSTERDAM, 20 FEBR. Toneelgroep Amsterdam, vaste bespeler van de Stadsschouwburg, zal in het komende seizoen twee Shakespeare-drama's op de planken brengen: Othello en Richard III. Daarnaast worden uitgebracht Ruf des Lebens van Arthur Schnitzler (1906) en Nirvana van de Amerikaanse schrijver Arthur Kopit, beide in de regie van Lidwien Roothaan, en het tragikomische Elisabeth II van Thomas Bernhard, in de regie van Titus Muizelaar, met Catherine ten Bruggencate in een hoofdrol. Muizelaar regisseert ook Glenn van David Young, een toneelstuk over de beroemde pianist en componist Glenn Gould. In samenwerking met de jonge regisseur Peter Pluymaekers en de Vlaamse auteur Paul Pourveur brengt TGA het nog te schrijven stuk Romance met Jane uit. Het gaat over een zieke Tarzan en een "Jane die dat niet kan accepteren'. Artistiek leider Gerardjan Rijnders ensceneert een Cocktail, een "new age-comedy'.

Othello zal al in het lopende seizoen, medio april, in première gaan in de Stadsschouwburg. De repetities zijn deze week begonnen onder leiding van regisseur Johan Simons. Aan het begin van het volgende seizoen gaat de produktie, als reprise, het land in. Rik van Uffelen speelt Othello, Pierre Bokma heeft de rol van de verraderlijke Jago en Elsie de Brauw is Othello's geliefde, Desdemona.

Pierre Bokma zal vanaf februari '94 onder regie van Gerardjan Rijnders ook de titelrol vervullen in Richard III, net als Othello in een vertaling van Gerrit Komrij. Het Shakespeare-drama staat maar twee maanden op het programma, maar de belangstelling bij theaterdirecteuren is nu al zo groot, dat het vrijwel zeker in het daaropvolgende seizoen wordt geprolongeerd.

Vanuit de politiek is herhaaldelijk kritiek geleverd op gezelschappen als de Toneelgroep Amsterdam, die er naar de mening van de subsidiegevers onvoldoende in slagen om het grote publiek naar het theater te halen. Dat is volgens de woordvoerder van TGA niet de reden dat een "onvermijdelijke hit' als Richard III op het programma is genomen. Rijnders heeft destijds bij het Publiekstheater Hamlet geregisseerd, en wilde nu graag het vervolg op dit drama voor zijn rekening nemen.

Sigrid Koetse zal het komend seizoen opnieuw Callas vertolken, de succesvolle monoloog van Jean-Yves Picq onder regie van Bert Edelenbos. Zij is (met onder anderen Joop Admiraal, Jacques Commandeur en Kitty Courbois) ook te zien in Mooi weer vandaag van de Britse schrijver David Storey, geregisseerd door Titus Muizelaar. Met dit stuk trok de Haagsche Comedie aan het begin van de jaren zeventig volle zalen met Ko van Dijk, Paul Steenbergen en Myra Ward. Mooi weer vandaag gaat al in april in première (in de Toneelschuur in Haarlem, net als Glenn), en zal het nieuwe seizoen als reprise worden voortgezet (in Bellevue Amsterdam).

In het seizoen 93/94 worden twee grote produkties minder uitgebracht dan in het lopende seizoen. Volgens TGA is dat gedeeltelijk het gevolg van noodzakelijke bezuinigingen. Een andere oorzaak is dat Rijnders en zijn gezelschap in mei gaan beginnen met de produktie van Oude Tongen, een driedelige televisieserie. De serie is gebaseerd op de ontucht-affaire in Oude Pekela.