Rodamco steekt 650 mln in Australië

ROTTERDAM, 20 FEB. Het grootste Nederlandse vastgoedfonds, Rodamco, heeft vanmorgen 650 miljoen gulden geïnvesteerd in winkelcentra in Australië.

Rodamco-topman en vice-president van de Robeco Goep, dr.J. Kremers, verklaarde desgevraagd dat het één van de grootste stappen is die het fonds ooit heeft genomen. “We zullen voor deze investering naast onze Europese, Britse en Amerikaanse een nieuwe divisie oprichten”, aldus Kremers, die zegt de afgelopen tijd regelmatig te zijn benaderd voor investeringen.

Dank zij een investering van het pensioenfonds ABP in maart vorig jaar van 2,5 miljard gulden is Rodamco één van de weinige vastgoedfondsen met geld op de plank. Van het geld van het ABP is 1,7 miljard gulden terecht gekomen in de regionale fondsen van Rodamco. De rest is nu voor een groot deel geïnvesteerd in de nieuwe divisie met Australische winkelcentra.

Volgens Kremers houdt Rodamco holding nog een paar honderd miljoen gulden aan liquiditeiten over. Bovendien hebben de regiofondsen voldoende eigen vermogen om vastgoed aan te kopen of vreemd geld aan te trekken en kunnen institutionele beleggers in de toekomst rechtstreeks deelnemen in de regionale fondsen.

Kremers wilde het geld van de holding per se niet investeren in de gebieden waar Rodamco al aanwezig was.“Wij wilden al jaren naar de Pacific. Eind jaren tachtig hebben wij mr.K.W. Ledeboer anderhalf jaar in Australië gestationeerd voor het verkennen van de markt.” Toen veel beleggers echter Rodamco vaarwel zeiden en het fonds de inkoop van eigen aandelen moest staken, werd hij teruggeroepen. Door het ABP kon de Pacific-droom van Rodamco in vervulling gaan en mag Ledeboer een eigen organisatie in Sydney opzetten.

“Wij willen echter méér gaan investeren in dit gebied en dan zal het nieuwe kantoor ook worden verplaatst.” Voor de hand ligt dat Rodamco op de snel ontwikkelende vastgoedmarkten in Hongkong of Singapore mikt, maar Kremers wil dit nog niet bevestigen.

De Rodamco-topman geeft toe dat investeringen in vastgoed en vooral het in een recessie verkerende Australië bij sommigen verbazing wekken. Kremers: “We waren blij met onze liquiditeiten, maar deze investeringen bieden een beter rendement van zo'n 12 procent. En wat Australië betreft, we zullen daar niet in kantoren investeren. In de winkelcentra is een heel andere zaak. De consumentenbestedingen lopen goed door.”

Een bijkomend effect is dat de Australische dollar op een historisch dieptepunt zit. “In 1972 was de Australische dollar nog 4,35 gulden waard. Nu staat de munt op ongeveer 1,25 gulden. Het kan zijn dat je bij zo'n investering zo maar 30 à 40 procent koerswinst boekt”, aldus Kremers, die onderstreept dat hij niet op valutaspeculanten mikt.

Rodamco doet de investeringen in Australië samen met Westfield Holdings, de grootste vastgoedmaatschappij van Australië. Westfield is in meerderheid in handen van de familie Lowy en wordt bestuurd door het hoofd van de familie, Frank Lowy. Kremers: “We hebben ons de vraag gesteld: waarom wil Westfield met ons in zee? Ten eerste had Westfield graag geld, maar ten tweede wil Westfield wereldwijd investeren en ziet in ons een goede partner.”

    • WABE van ENK