Ramsj

Roswin Finkenzeller e.a.: Chess. A celebration of 2.000 years Gebonden, Little, Brown & Comp. 1989. Van ƒ 93,60 voor ƒ 44,50. Scheltema Holkema Vermeulen, Amsterdam.

Jan Timman: Schaakzaken Bert Bakker 1990. Van ƒ 29,90 voor ƒ 12,90. Van Gennep, Amsterdam en Rotterdam.

Carl Zeiss Stiftung Jena: A spectacle of spectacles Gebonden, Edition Leipzig 1988. Van ƒ 55,00 voor ƒ 29,50. De Slegte.

Hans Joachim Schalles e.a.: Die Roemische Baeder Rheinland Verlag 1989. Van ƒ 22,50 voor ƒ 6,90. Steven Sterk, Utrecht.

Zdenek Faktor: Knives and Daggers Gebonden, Hamlyn 1989. Van ƒ 33,50 voor ƒ 12,90. De Slegte.

Jorge Semprun: The long voyage Schocken Books 1990. Van ƒ 33,55 voor ƒ 6,90. Van Gennep, Rotterdam en Amsterdam.

Colin McDowell: Shoes: Fashion and fantasy Gebonden. Rizzoli 1989. Van ƒ 135,- voor ƒ 59,50, De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226).

Roswin Finkenzeller e.a.: Chess. A celebration of 2.000 years

Gebonden, Little, Brown & Comp. 1989. Van ƒ 93,60 voor ƒ 44,50. Scheltema Holkema Vermeulen, Amsterdam.

Waar komt de loper of bisschop in het schaakspel vandaan? Waarschijnlijk was dit stuk in het oorspronkelijke Indiase spel een olifant. Eerst werd een miniatuurdier op het bord gebruikt, later werd het met een slachttandje gesymboliseerd. In het westen zou men daarin de puntmuts van een bisschop hebben gezien. De gleuf in de loper van het standaard schaakspel van Staunton verwijst naar de mijter. Veel mooie afbeeldingen en aardige uitweidingen in dit boek. Vijf verwijzingen naar "the Dutch Hope' Jan Timman.

Jan Timman: Schaakzaken

Bert Bakker 1990. Van ƒ 29,90 voor ƒ 12,90. Van Gennep, Amsterdam en Rotterdam.

Jan Hein Donner had een vast vertrouwen in het loperpaar. Dat schrijft Timman in het hoofdstuk "De schaker als schrijver'. Daarin ook veel anekdotes over de overleden grootmeester. We lezen waarom Donner niet met Hans Ree in een kamer wilde slapen, want: ""Bij het ontwaken moest het aangezicht schoon zijn'', en over zijn neiging tot het onherkenbaar aandikken van de werkelijkheid en zijn snedige one-liners. Verder bestaat het boek voornamelijk uit spelanalyses.

Carl Zeiss Stiftung Jena: A spectacle of spectacles

Gebonden, Edition Leipzig 1988. Van ƒ 55,00 voor ƒ 29,50. De Slegte.

Het mag een wonder heten, aldus het voorwoord, dat de Romeinen met hun glasindustrie en hun bekendheid met het vergrotende vermogen van glas, de bril niet hebben uitgevonden. Die eer komt de Italianen aan de vooravond van de Renaissance toe. Vanaf de dertiende eeuw duikt de bril op in gravures en schilderijen en zelfs op standbeelden. Hippocrates werd in 1270 al met een "kijkglas' afgebeeld. In deze schitterende catalogus o.a. gravures van Dürer en tekeningen van Rembrandt.

Hans Joachim Schalles e.a.: Die Roemische Baeder

Rheinland Verlag 1989. Van ƒ 22,50 voor ƒ 6,90. Steven Sterk, Utrecht.

De uitvinding van de vloerverwarming in badhuizen is waarschijnlijk wel toe te schrijven aan de Romeinen. De Grieken zouden deze vernieuwing later weer hebben overgenomen. Op een tekening is een dwarsdoorsnede te zien van deze sympathieke uitvinding. Hete lucht stroomt via de ruimte onder de vloer door holle elementen in de spouwmuur. Een keurig klein boekje, 73 pagina's, over de Romeinse sauna.

Zdenek Faktor: Knives and Daggers

Gebonden, Hamlyn 1989. Van ƒ 33,50 voor ƒ 12,90. De Slegte.

Een mes, zo leert de schrijver ons, is bedoeld om zachte materialen te snijden. De dolk is een steekwapen dat soldaten als hulpmiddel dient en dat sommige burgers als zelfverdedigingswapen bij zich seoken. 264 Bladzijden met gedetailleerde schetsen en korte beschrijving van Michal Bouzek van o.a. de Finse puuko, Japanse tan-to en kozuki, Indonesische golok en rentjong, de Hindoe kanjarli, de yataghan uit de Balkan en de Vlaamse basilard.

Jorge Semprun: The long voyage

Schocken Books 1990. Van ƒ 33,55 voor ƒ 6,90. Van Gennep, Rotterdam en Amsterdam.

Wie tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitse bezetter vocht had weinig aan messen of dolken. De hoofdpersoon van deze roman liep dan ook met vuurwapens en explosieven door het onherbergzame platteland van Frankrijk. Tot hij gepakt werd en op transport gezet naar een concentratiekamp. Semprun overleefde zelf twee jaar in Buchenwald.

Colin McDowell: Shoes: Fashion and fantasy

Gebonden. Rizzoli 1989. Van ƒ 135,- voor ƒ 59,50, De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226).

Een boek als een duik in de schoenenkast van legendarische hebberds als Eva Peron en Liberace. Aanstekelijk, vooral door de overmaat aan foto's van dansschoenen, bordeelsluipers en klompen. Topontwerper Ferragamo zorgt voor het vuurwerk en fotograaf Mapplethorpe voor de erotiek. De tekst is meer een toegift, al blijft het aardig te lezen dat de Britse auteur Jan Jansens schoenen glimlachend typeert als een "affront to good taste'. (GS).

    • Hans Moll