Onderzoek naar pitbull en eigenaar om davidsster

DEN HAAG, 20 FEBR. Het openbaar ministerie onderzoekt of pitbull-eigenaars die zichzelf en hun honden gisteren tijdens een demonstratie op het Binnenhof van davidssterren hadden voorzien, strafrechtelijk kunnen worden vervolgd.

De davidsterren - door de politie omschreven als “een gele ster met daarop pitbull” - waren aangebracht om aan te geven dat “pitbulls net als de joden in de Tweede Wereldoorlog uitgeroeid worden”, aldus een van de demonstranten. Op verzoek van de politie deed een aantal mensen de ster af. Tegen weigeraars werd “uit het oogpunt van de handhaving van de openbare orde” op dat moment niet opgetreden.

Enkele honderden pitbulleigenaars- en liefhebbers, in het gezelschap van een honderdtal pitbulls, demonstreerde tegen het besluit van staatssecretaris Gabor (natuurbeheer) om pitbulls te verbieden. Sinds 1 februari mogen pitbulls alleen gemuilkorfd en kort aangelijnd de straat op. Bovendien moeten de honden worden geregistreerd en gesteriliseerd, zodat de pitbull over een aantal jaren uitgestorven is. Het muilkorfgebod werd gisteren met voeten getreden, maar voor die ene keer werd dat door de vingers gezien.

Enkele politiemensen kwamen in de verdrukking bij een poging een vrouw aan te houden die een pitbull bij zich had die was voorzien van een davidster. Ze besloten de aanhouding niet door te zetten omdat ze in een mum van tijd werden omringd met luidruchtige pitbull-eigenaren en hun honden. Pitbull-eigenaren voelden zich naar eigen zeggen geprovoceerd door het politie-optreden.

De politiemensen kozen eieren voor hun geld. Binnen een groepje politiemensen leidde het voorval tot discussie. Enkele politiemensen wilden wél optreden. Een aanwezige officier echter besloot niet in te grijpen. Hij zou er bij de organisatie van de demonstratie op aandringen de davidsterren te laten verwijderen. Maar het enige wat de organisator van de bijeenkomst door een megafoon riep, was: “Geef elkaar de ruimte. Houdt de honden uit elkaar.” Intussen verlieten de agenten die hadden willen ingrijpen teleurgesteld het Binnenhof, gefrustreerd dat ze in opdracht van hogerhand moesten wijken voor wat een voorbijganger omschreef als “terreur van de straat”.