Nuntius op matje geroepen; Kabinet laakt uitspraak Rome over euthanasie

DEN HAAG, 20 FEBR. De reactie van het Vaticaan op het Nederlandse euthanasiebeleid en de vergelijking van dat beleid met de vernietiging van mensenlevens in Hitler-Duitsland kunnen “niet door de beugel”.

Dit zei premier Lubbers gisteren op zijn wekelijkse persconferentie. Het kabinet zal de pauselijke nuntius in ons land op het matje roepen.

Donderdag had de secretaris van de Pauselijke Raad voor het gezin van het Vaticaan, monseigneur Ello Sgreccia, in een radio-interview een vergelijking getrokken tussen het Nederlandse euthanasiebeleid en de vernietiging van mensenlevens in Hitler-Duitsland. Premier Lubbers zei gisteren deze opmerkingen zo “onzorgvuldig” te vinden dat diplomatieke actie geboden is. “Als je de wet goed gelezen hebt, moet je zulke uitspraken niet doen”, aldus Lubbers.

Minister Kooijmans (buitenlandse zaken) zal de pauselijke nuntius in ons land, aartsbisschop Lematre, op het matje roepen. Hij doet dat volgende week na terugkeer uit Suriname en de Nederlandse Antillen.

De twee bewindslieden die verantwoordelijk zijn voor de euthanasiewet die twee weken geleden door de Tweede kamer werd aangenomen, minister Hirsch Ballin (justitie) en staatssecretaris Simons (volksgezondheid), gaven gisteren een schriftelijke verklaring uit waarin zij “geschokt” kennis namen van de kritiek van de zijde van het Vaticaan. Ze noemden de vergelijking met Hitlers vernietigingskampen “stuitend”.

Hirsch Ballin en Simons zullen binnenkort een verklaring uitgeven, waarin zij het Nederlandse euthanasiebeleid voor buitenlanders toelichten. De verklaring is volgens Lubbers bedoeld om misverstanden over de wet weg te nemen.

Kardinaal A.J. Simonis distantieert zich van de uitspraak van Sgreccia. “Zo'n vergelijking is betwistbaar”, aldus Simonis in een verklaring. Sgreccia's uitlatingen zijn volgens Simonis te verklaren door de berichtgeving in Italiaanse media over de Nederlandse euthanasiepraktijk. Ook door Nederlandse zegslieden wordt daarin beweerd dat als gevolg van de nieuwe euthanasieregeling niet alleen het leven van degenen die er wegens hun ondraaglijk lijden om vragen, kan worden beëindigd, maar ook van comapatiënten, pasgeborenen, geesteszieken en zelfs gehandicapten die daar allen niet om hebben verzocht.