Krajicek tegen Becker in toernooi Stuttgart

STUTTGART, 20 FEBR. Het ABN/AMRO-wereldtennistoernooi van volgende week in Rotterdam krijgt niet de primeur van een treffen tussen Richard Krajicek en Boris Becker. De nummers één van Nederland en Duitsland staan vandaag al tegenover elkaar in de halve finales van Stuttgart.

Krajicek kwam zover door met 6-4 7-6 (7-3) te winnen van Andre Medvedev. Becker handhaafde zich in eigen huis door een zege met 7-6 (7-2) 7-5 op Wayne Ferreira. De jonge Zuidafrikaan was zo onverstandig in de twaalfde game van de felbevochten tweede set een bal weg te slaan na een misser. Een strafpunt was het gevolg, waardoor Becker zo maar ineens op matchpoint stond.

De andere halve finale gaat tussen Wally Masur en Michael Stich die de Fransman Pioline versloeg met 6-4, 6-3. Masur behoefde er niets voor te doen. Zijn tegenstander Petr Korda liet wegens griep verstek gaan. Becker en Krajicek, die de komende week in Rotterdam als nummer één en vier zijn geplaatst, hebben in een officieel toernooi nog nooit tegenover elkaar gestaan, zoals trouwens ook Pete Sampras op verhalen van anderen moet afgaan, als de serveerkracht van de 21-jarige Hagenaar ter sprake komt. Krajiceks doel is zo snel mogelijk terug te keren in de toptien, waar hij door de matige prestaties begin dit jaar uitviel. Becker mikt op de toppositie.

Om die plaats zo snel mogelijk te heroveren, laat hij verstek gaan bij de Daviscupwedstrijd tegen Rusland eind volgende maand. In Duitsland is dat slecht gevallen. “Gebrek aan vaderlandsliefde”, noemde Michael Stich het. De in de steek gelaten ploeggenoot riep boos, dat hij niet meer met Becker in één team wilde samenspelen en eiste een schriftelijke garantie, dat de afvallige dit jaar niet meer zou worden geselecteerd. Uiteraard haalde Becker verhaal. De DTB ontkende enige verklaring te hebben afgegeven en Stich kroop in zijn schulp. “Absolute onzin”, was alles wat men uit diens mond vernam.

Krajicek had toen al lang en breed gewonnen van Medvedev. In de kritieke fase van de tweede set hanteerde hij het racket bijzonder vastberaden. Nadat bij 3-3 in de tiebreak was gewisseld, maakte hij de volgende vier punten. Deze derde achtereenvolgende overwinning - na Bruguera en Hlasek - schroefde hij zijn verdienste van deze week op tot ruim twee ton.

De 18-jarige Medvedev klaagde bij de persconferentie, dat hij zich indirect het slachtoffer van Tsjernobyl voelt. De ontplofte kern-reactor ligt slechts tachtig kilometer van zijn geboorteplaats Kiev verwijderd. “Ik heb al enkele van mijn beste vrienden verloren”, aldus Medvejdev. “De radio-activiteit heeft er de lucht en het voedsel vergiftigd.” Als hij er voor één of twee dagen naartoe gaat, voelt hij zich misselijk. “Het kost me een week om weer op krachten te komen. Mijn vaderland ben ik kwijt. Ik heb geen plek meer om te leven. Dat is dan ook de reden, waarom mijn moeder met mij de toernooien afreist.”

Krajicek is de enige Nederlander, die dit weekeinde internationaal in het enkelspel actief is. Manon Bollegraf verloor in de tweede ronde van Oklahoma met 2-6 4-6 van de Australische Provis en Haarhuis ging in Philadelphia - eveneens in de tweede ronde - onderuit tegen Rostagno: 6-3 3-6 2-6. (DPA)