Kairo wil terugkeer Palestijnen in fases

AMMAN/KAIRO, 20 FEBR. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, is vandaag in de Jordaanse hoofdstad Amman besprekingen begonnen met koning Hussein over het vastgelopen vredesproces in het Midden-Oosten.

Jordanië is na Egypte het tweede land dat Christopher aandoet. De Egyptische president Hosni Mubarak legde de Amerikaanse bewindsman gisteren een plan voor om de 396 door Israel naar Zuid-Libanon verbannen Palestijnen in drie fasen te laten terugkeren. De kwestie van de verbanningen is momenteel een groot struikelblok voor hervatting van de vredesbesprekingen tussen Israel en de Arabische landen. Volgens Palestijnse bronnen is het plan dinsdag al besproken met PLO-voorzitter Yasser Arafat. In het Midden-Oosten circuleert het gerucht dat Israel en de VS al vóór de reis van Christopher achter de schermen een gefaseerde terugtrekking van de Palestijnse ballingen overeen zouden zijn gekomen. De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in Genève heeft Israel gisteren scherp veroordeeld wegens zijn acties tegen de Palestijnen in de bezette gebieden. De commissie zal voor het eerst een speciale rapporteur benoemen die de beschuldigingen over schendingen van de mensenrechten door Israel zal onderzoeken. (AP, Reuter)