Half dozijn Nederlanders in sportpaleis

ROTTERDAM, 20 FEBR. Jan Siemerink heeft het met tegenstander Boris Becker niet getroffen in de eerste ronde van de twintigste editie van het ABN AMRO World Tennis-toernooi, dat maandag in sportpaleis Ahoy' te Rotterdam begint. De partij zal vermoedelijk pas op woensdag worden gespeeld om de als eerste geplaatste Duitser na het toernooi in Stuttgart enkele dagen rust te gunnen.

Dank zij toegekende wild cards aan Fernon Wibier en Michiel Schapers staan er zes Nederlanders direct in het hoofdschema. Krajicek (vierde geplaatst), Siemerink, Haarhuis en Eltingh waren al eerder zeker van een plaats. De derde wildcard voor het met 600.000 dollar (1,1 miljoen gulden) gedoteerde ATP-evenement is vergeven aan Anders Jarryd. De Zweedse veteraan baarde vorige maand tijdens de Australian Open opzien door in de eerste ronde Becker te verslaan.

De organisatie had Krajicek uitgenodigd de loting te verrichten, maar de Hagenaar moest verstek laten gaan wegens het toernooi van Stuttgart. De namen werden nu uit de schaal gehaald door de 11-jarige Harry van Amerongen, het zoontje van de manager van het sportpaleis. Hij trok voor Krajicek de Kroaat Goran Prpic als eerste opponent. Michiel Schapers, die in zijn nadagen nog met een wild card werd beloond, kreeg in de Rus Alexander Volkov, verliezend finalist van het vorig jaar, een sterke opponent. Jacco Eltingh en Paul Haarhuis komen tegenover qualifiers te staan, Fernon Wibier werd aan de Belg Bart Wuyts gekoppeld.

Toernooidirecteur Wim Buitendijk meldde dat alle 25 spelers van de lijst, die tijdens de persconferentie van 4 februari openbaar werd gemaakt, daadwerkelijk zullen komen. “Dat is uniek. Normaal valt altijd wel een stel af”, zei hij. Goran Ivanisevic heeft Rotterdam uitgekozen om zijn rentree te maken na een voetblessure, die hem dwong zich een maand geleden terug te trekken voor de Australian Open. Buitendijk: “Hij kreeg donderdagavond het groene licht van de medici. Ivanisevic komt uit Monte Carlo, waar hij de laatste tijd op gravel heeft getraind. Hij heeft wel gevraagd pas woensdag zijn eerste partij te mogen spelen. Daar hebben we geen enkele moeite mee. We zijn veel te blij dat hij komt.”

Buitendijk zei, dat er ruim 70.000 kaarten in de voorverkoop van de hand zijn gegaan. Vorig jaar kwam in totaal het record aantal van 92.000 mensen door de poorten van Ahoy'.