GHANA

Op de opiniepagina in NRC Handelsblad van 16 februari probeert de Ghanese Toni Kofi uit te leggen waarom hij, en met hem veel landgenoten, emigreert uit Ghana.

Nog onlangs werd Ghana geroemd door de Wereldbank en het IMF wegens zijn stringente economische maatregelen om het programma tot wederopbouw te laten slagen. Ik zeg niet dat de Wereldbankplannen reeds hebben geleid tot een groei van de Ghanese economie zonder steun, maar Ghana heeft laten zien dat ze constructief en actief werkt aan haar wederopbouw. Het aantal buitenlandse investeringen is sterk gestegen, dit feit alleen al geeft het toegenomen vertrouwen in de Ghanese economie aan.

Dit had niet kunnen gebeuren zonder de autocratische staatsvorm onder leiding van president Jerry Rawlings. Hij heeft het vuile economische werk opgeknapt na jarenlange verwaarlozing door zijn voorgangers. In november heeft Rawlings de Ghanezen gevraagd om een oordeel te vellen over hem en zijn beleid door middel van vrije verkiezingen (tegenwoordig een vereiste voor buitenlandse hulp). Er was veel tegenstand onder meer van de NPP, maar Rawlings kwam als overwinnaar uit de bus. Natuurlijk werden hij en zijn partij, de NDC, beschuldigd van verkiezingsfraude maar volgens onafhankelijke (buitenlandse) waarnemers was dit niet waar.

Ghana is anno 1993 een democratische staat in opbouw, en zeker niet een van de rampzaligste landen waar de heer Kofi over spreekt. Een ieder die het land "ontvlucht' is een economische vluchteling die niet wenst mee te werken aan de opbouw van zijn land. Zeker iemand die goed is opgeleid zou zich nuttig kunnen maken voor Ghana.

    • Tjalling Yme Wiarda
    • Africa Society