Forse winstgroei spekt kas bij Glaxo

De bruto winst van het Britse farmacieconcern Glaxo is de eerste zes maanden van het op 1 juli begonnen boekjaar met 16 procent gestegen tot 819 miljoen pond (2,17 miljard gulden).

Dat is maar liefst 35 procent van de omzet, die eveneens met 16 procent groeide tot 2,3 miljard pond (6,1 miljard gulden). Deze resultaten waren duidelijk beter dan verwacht.

Glaxo, producent van het zojuist in prijs verlaagde anti-migrainemiddel Imigran, heeft geruime tijd overhoop gelegen met staatssecretaris Simons van volksgezondheid, die het middel veel te duur vond. Het concern maakte afgelopen vrijdag bekend dat de prijs per 1 maart met 15 procent omlaag gaat. Hiertoe zou niet onder druk van de Nederlandse regering zijn besloten, maar wegens de koersdaling van het Britse pond. Imigran is geregistreerd in 37 landen en was in de eerste helft van het boekjaar goed voor een omzet van 35 miljoen pond (93 miljoen gulden).