FNV tegen afstoten energie-divisie RDM

ROTTERDAM, 20 FEBR. De Industriebond FNV keert zich tegen het plan van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) om de divisie energiesystemen af te stoten. De bond ziet nog opdrachten in het verschiet voor dit civiele onderdeel van het bedrijf.

De FNV-bond erkent wel dat het schrappen van arbeidsplaatsen onvermijdelijk is. “Geen man de poort uit is bij RDM niet haalbaar”, aldus bestuurder H. de Vries gistermiddag. Gisteren kondigde de directie van RDM aan dat er 500 van de 1.200 arbeidsplaatsen bij het concern moeten verdwijnen wegens het uitblijven van opdrachten. De Vries keert zich tegen deze vorm van massa-ontslag, maar wil niet zeggen aan hoeveel arbeidsplaatsen de Industriebond FNV denkt. “Eerst moet er een goed toekomstplan op tafel liggen. De sanering zoals nu op tafel ligt, is flauwekul.”

De FNV-bond hekelt vooral de slechte organisatie bij de RDM. “In november 1991 heeft de directie een strategisch businessplan opgesteld. Maar veel van dat beleid is op papier gebleven. RDM heeft te weinig gedaan om de kostprijs te drukken”, meent De Vries. Ook de aanpassing van de defensietak naar de civiele markt zou niet vlekkeloos zijn verlopen. “Je kunt niet eerst orders binnenhalen en later je organisatie aanpassen. Dat breekt je uiteindelijk op.”

De industriebonden van FNV en CNV twijfelen sterk aan de levensvatbaarheid van een sterk afgeslankt RDM. De divisie energiesystemen - waar onder meer vaten voor de petrochemische industrie worden gemaakt - is de enige totale civiele divisie. De andere twee divisies, marinebouw en algemene werktuigbouw, zijn afhankelijk van opdrachten uit de defensie-industrie.

In de nieuwe opzet zou het bedrijf volgens de vakbonden te veel afhankelijk worden van de order voor vier onderzeeërs aan Taiwan. Het ministerie van economische zaken weigerde RDM hiervoor vorig jaar een vergunning te verlenen, om conflicten met China te voorkomen. De Industriebond FNV zal in een gesprek op 1 maart met de directie een beter plan eisen. Daaraan vooraf zal het personeel op de werf demonstreren.