DOOD

Luc Sante: Evidence 99 blz., geïll., Farrar, Strauss & Giroux 1992, ƒ 41,75

Al jarenlang dumpt de politie van New York haar oude archieven in de East River. Bij toeval ontdekte Luc Sante, schrijver van Low Life. Lures and Snares of Old New York, nog vijftig opnames van politiefotografen uit het begin van deze eeuw: routine-foto's van routine-moorden. Beelden van de dood als banaliteit: omringd door monkelende rechercheurs met gleufhoeden en sigaretten in de mondhoek; oplichtend door exploderend magnesiumpoeder van een flitsapparaat om dan te verdwijnen in de diepvriescellen van het mortuarium. Soms vond Sante een passend krantebericht, zoals bij deze foto. De New York Times van 19 januari 1917 meldde: ""Gisteravond telefoneerde iemand naar D. Bonomolo, een begrafenisondernemer woonachtig in 294 Elizabeth Street, met de boodschap dat Domenick Mostropaolo, een wijnverkoper die zijn winkel dreef onder Bonomolo's nering, hem nodig had. Bonomolo ging naar beneden en trof Mostropaolo aan tussen twee vaten, met doorgesneden keel.' In werkelijkheid heette het slachtoffer Domenico Mastropaolo. Verder is er niets te zeggen. Misschien alleen dat een foto niet slechts het leven verstilt tot oneindigheid, maar ook de dood.

    • Bas Blokker