Derde ontsnapping in twee dagen tijd

ROTTERDAM, 20 FEBR. Een 23-jarige gedetineerde van de penitentiaire inrichting in Zwaag is gisteravond om acht uur ontsnapt. Het is de derde ontsnapping binnen twee dagen, waarbij vier gedetineerden zijn uitgebroken. Het totale aantal is daarmee dit jaar op 18 gekomen.

Door een rooster in de isoleercel te vernielen, waar hij op dat moment was opgesloten, kwam de gedetineerde via een kruipruimte in een gang. Daar brak hij een raam en bereikte hij het dak. Na een tocht over de dakgoot sprong hij vanaf de buitenmuur zes meter naar beneden en verdween. Hoewel de gang van een camera was voorzien, heeft niemand iets van de ontsnapping gemerkt. Ook het alarm in de zogeheten "buitenring' ging niet af.

Later op de avond werd een man die aan zijn signalement beantwoordde, betrapt bij een poging een auto te stelen. De man is in Hoorn door verschillende bewoners gezien. Een klopjacht van de politie heeft niets opgeleverd.

De gedetineerde verbleef in de isoleercel, na net te zijn overgeplaatst vanuit het huis van bewaring de Noordersingel in Rotterdam. De man zou in mei worden vrijgelaten.

Ook van de 35-jarige Italiaan F.A., die gistermiddag omstreeks het middaguur uit het huis van bewaring de Schie in Rotterdam ontsnapte, ontbrak gisteravond nog elk spoor. Een donkere Opel Omega, die in de loop van de middag in de buurt van een woonwagenkamp bij Ridderkerk werd aangetroffen, heeft mogelijk gediend als vluchtwagen.

De Rotterdamse politie blijkt enkele minuten voor de ontsnap ping een anonieme tip te hebben gekregen over de uitbraak. Een teamleider, die zojuist een waarschuwing van de politie had ontvangen, heeft vergeefs geprobeerd de gedetineerde tegen te houden, terwijl die met drie gijzelaars richting uitgang liep.

A. richtte daarop zijn pistool op hem en haalde de trekker over. Het wapen blokkeerde, waarna de teamleider zich ijlings terugtrok.