Daf-leveranciers willen werktijdverkorting

ROTTERDAM, 20 FEBR. De onderhandelingen over de financiering voor het nieuwe DAF worden dit weekeinde voortgezet. Vanmorgen hadden de bewindvoerders nog steeds geen overeenstemming met de banken bereikt.

Inmiddels wordt de situatie voor de toeleveranciers van de Eindhovense vrachtwagenfabrikant nijpender. Gisteren maakte directeur J. Bekema van het Regionaal Bureau voor de Arbeidsvoorziening (RBA) in Zuidoost-Brabant bekend dat circa 70 bedrijven overwegen werktijdverkorting aan te vragen. De bedrijven zijn allemaal toeleveranciers van DAF.

De voorzitter van het RBA, H. Hofstede, heeft bij minister De Vries (sociale zaken) erop aangedrongen de vergunningen af te geven. Het ministerie van sociale zaken kan een bedrijf gedurende zes weken werktijdverkorting verlenen. De werknemers ontvangen dan over de niet gewerkte dagen een WW-uitkering, die het bedrijf vervolgens aanvult.

De donaties van het Nederlandse publiek voor het nieuwe DAF blijven binnenstromen. Gisteravond had de actie "Honderd piek voor een fabriek' 8 miljoen gulden opgebracht. Daartoe behoorde ook de 1.000 gulden die premier Lubbers als privé-persoon heeft gestort. Eerder al stortten beide bewindvoerders van Daf, Meeter en Deterink, ieder 1.000 gulden. De centrale ondernemingsraad en de Industriebond FNV, die de actie op touw hebben gezet, hebben besloten de actie te verlengen. Eerst zouden de telefoonlijnen tot vanochtend openstaan, nu is dat tot vanavond. Daarna wordt een speciaal gironummer geopend.

In de nabij Eindhoven gelegen gemeente Sint Oedenrode is gisteren beroering ontstaan. De gemeenteraad besloot donderdagavond een nieuwe brandweerauto aan te schaffen van het merk Mercedes in plaats van een DAF. Burgemeester P. Schriek erkent dat de kwaliteit van beide merken gelijkwaardig is, maar wijst erop dat een DAF 28.000 gulden duurder is.