Boris Jeltsin: Chasboelatov beschikt niet over genoeg "legitimiteit'

MOSKOU, 20 FEBR. Nog geen dag nadat president Boris Jeltsin van Rusland via een televisietoespraak tot het volk liet blijken uit te zijn op een compromis met de hem vijandige volksvertegenwoordiging heeft hij zijn neiging tot een compromis al weer laten varen. Volgens Jeltsin beschikt parlementsvoorzitter Roeslan Chasboelatov niet over voldoende “legitimiteit” om nog langer met hem te onderhandelen.

Donderdagavond had Jeltsin de volksvertegenwoordiging opgeroepen zich neer te leggen bij een scheiding van bevoegdheden die het parlement feitelijk zou beroven van zijn greep op de regering van premier Viktor Tsjernomyrdin maar ook de president enigszins in de luwte van de machtsstrijd zou manoeuvreren. Het Constitutionele Hof zou in de tussentijd moeten fungeren als de hoogste scheidsrechter die, in geval van onoverbrugbaar conflict, zowel de president tot aftreden zou moeten kunnen dwingen als het parlement zou mogen ontbinden. Van tussentijdse en gelijktijdige verkiezingen voor een nieuw parlement en een nieuwe president, zoals Chasboelatov bepleitte, zou volgens Jeltsin dan geen sprake hoeven zijn.

Chasboelatov wees dit idee gisteren vanuit Novosibirsk, waar hij dezer dagen op politieke toernee is, echter onmiddellijk van de hand. Volgens hem moet de regering onder directe controle van het parlement blijven, omdat de president nu over “buitensporige macht” beschikt.

Jeltsin opende de aanval op Chasboelatov gisteren niet zelf maar liet dat over aan zijn woordvoerder Vjatsjeslav Kostikov, een man die wel vaker wordt ingezet als de politieke strijd een ordinair karakter krijgt. In een officieel communiquée verklaarde Kostikov dat parlementsvoorzitter Chasboelatov met deze reactie had aangetoond dat hij zich niet wenst te houden aan het “herenakkoord” dat hij dinsdagavond met Jeltsin had gesloten.

Zijn enige doel is de “dialoog te laten mislukken”, aldus Kostikov. Chasboelatov “brengt zichzelf daarmee als partij in de onderhandelingen in diskrediet”. Tussen de regels door liet Kostikov vervolgens doorschemeren dat Jeltsin niet meer bereid is zaken met het parlement te doen zolang het Chasboelatov als zijn voorzitter handhaaft. “Het parlement moet uit deze ongezonde toestand de noodzakelijke conclusies trekken”, aldus de verklaring. De kans dat de volksvertegenwoordiging zich deze kritiek op haar voorman Chasboelatov aantrekt, lijkt vooralsnog klein. De aanbevelingen die Jeltsin eerder deze week deed, hebben ook parlementariërs die Chasboelatov niet door dik en dun steunen tot nu toe geen weerklank gevonden.

    • Hubert Smeets