Anderlecht spits: "Ik voel gewoon dat ik nu zelf initiatieven moet nemen'; Van Vossen op zoek naar een nieuwe club

NOORDWIJK, 20 FEBR. Een ster bij het Nederlands elftal, een verschoppeling bij zijn eigen club. Voor bondscoach Dick Advocaat is Peter van Vossen boven elke discussie verheven. Hij was immers twee keer de redder van Oranje. Bij zijn club Anderlecht moet de Zeeuw zich echter weer bewijzen. Jan Boskamp, de nieuwe trainer van Brusselse club, heeft Van Vossen naar de reservebank verbannen en geeft de voorkeur aan een andere Nederlander, John Bosman. Van Vossen laat het er niet bij zitten en toont zich buiten het veld net zo strijdlustig als er binnen. Wat hem betreft kan er door zijn zaakwaarnemer Peter Gerards van de VVCS gepraat worden met een andere club. “Want van het woord afwachten heb ik nog nooit gehoord.”

Zijn aanwezigheid in het trainingskamp van het Nederlands elftal ter voorbereiding op de interland tegen Turkije is voor hem het levende bewijs dat Boskamp voorlopig niet van zijn diensten gebruik wil maken. “Anders had hij me voor de wedstrijd tegen Beveren van morgenavond nooit laten gaan”, legt Van Vossen uit. “Het treurige van de situatie is dat ik alleen kans maak op een basisplaats als de vrouw van Johnny Bosman bevalt. Ik ben 24 jaar. Ik heb veel te verliezen. Alles wat ik de afgelopen tijd heb opgebouwd. Ik kan Boskamp geen ongelijk geven dat hij een winnend team niet wil wijzigen. Maar ik voel er niets voor op de bank te gaan zitten. Aan Bosman heb je gezien dat het wel jaren kan duren voordat je daar weer afkomt.”

De problemen van Van Vossen bij Anderlecht begonnen met een achillespeesblessure. De kwetsuur had rust nodig om te genezen. Maar Van Vossen wilde geheel conform zijn karakter niet van opgeven weten. Stank voor dank viel hem vervolgens ten deel. Tegen Lokeren en Mechelen speelde hij met een pijnstillende injectie. In die laatste wedstrijd werd Van Vossen gewisseld bij een 1-0-achterstand. Maar zonder zijn aanwezigheid won Anderlecht alsnog met 2-1. Van Vossen kon vervolgens na een periode van rust op de bank plaatsnemen en lijdzaam toezien hoe Johnny Bosman de kans greep waar de ex-Ajacied al jaren op zit te wachten.

Op de achtergrond speelt bovendien de onvrede over de contractbesprekingen die hij had aangevraagd. De Zeeuw wil op advies van de spelersvakbond VVCS de verbintenis, die nog tweeëneenhalf jaar doorloopt, openbreken en laten verlengen met zeseneenhalf jaar. Anderlecht vindt die periode te lang. Van Vossen ergert zich aan de wijze waarop hij door manager Michel Verschueren aan het lijntje wordt gehouden. “Rondom 28 december heb ik mijn eisen op tafel gelegd. Er zou in de eerste week van januari op gereageerd worden door het bestuur. Op 15 januari moest alles getekend zijn. Pas op de 20ste kreeg ik van Verschueren te horen dat hij nog twee, drie maanden wil wachten. Ik vind, je moet je aan de afspraken houden.”

Niets voor het chique Anderlecht om zo te handelen. Aan de andere kant loopt Van Vossen misschien een beetje te hard van stapel. In de voetbalsport is de ene dag de andere niet. Van Vossen wenst echter de aanval te kiezen. “Nee, ik heb nog geen enkele concrete aanbieding op zak van een andere club. Mocht ik hiermee op mijn bek gaan, dan zal ik achteraf de consequenties accepteren. Ik voel gewoon dat ik nu zelf initiatieven moet nemen. Goed, het ging eigenlijk alleen tegen Mechelen mis. Maar er zijn mensen die slechts de laatste wedstrijd onthouden. Dan kom ik voorlopig niet meer aan de bak.”

Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht toen Jan Boskamp bij Anderlecht het roer overnam van de contactarme Joegoslaaf Luka Peruzovic. Van Vossen kende de ex-Feyenoorder immers nog van Beveren, zijn eerste club in België. Boskamp vindt nu dat Van Vossen een typische counterspits is, die minder goed tot zijn recht komt in het aanvallende voetbal dat hij met Anderlecht voor ogen heeft. Dick Advocaat houdt er een heel andere mening op na. “Tegen Polen deed Van Vossen het ook goed in kleine ruimtes. Toen speelden we volop aanvallend voetbal. En als je zag hoe hij dat eerste doelpunt maakte tegen Turkije dan moet je toch wel over enig inzicht beschikken. Het is misschien niet verstandig van Peter om nu allerlei uitspraken te doen. Aan de andere kant kan ik begrijpen dat hij een gevoelige klap heeft gekregen na wat hij allemaal voor het Anderlecht en het Nederlands elftal heeft betekend. Van Vossen hoeft niet bang te zijn voor zijn toekomst. Als er geen goede club komt dan koop ik hem.”

Met dat grapje laat Advocaat nog eens zijn waardering blijken voor Van Vossen. Logisch, want het is niet overdreven om te stellen dat hij dankzij de Zeeuw nog in het zadel zit als bondscoach. Nederland-Turkije wordt opnieuw een wedstrijd die moet worden gewonnen. Twijfels zijn er nog over Wim Jonk. De Volendammer wordt bij Ajax aan een achillespeesblessure behandeld en laat vandaag weten of hij beschikbaar is.

Jan Wouters blijkt na een kijkoperatie in zijn knie weer speelklaar te zijn. Hij wordt vandaag getest in een oefenwedstrijd tegen Jong Oranje in het Olympisch Stadion. Maar drie trainingssessies hebben al uitgewezen dat hij fit genoeg moet zijn om woensdag in Nieuw-Galgenwaard in Utrecht te kunnen spelen. Advocaat heeft debutant Marc Overmars ter vervanging van Vanenburg gekozen omdat de vleugelaanvaller “al het gehele seizoen een zeer belangrijke positie inneemt bij Ajax”. Eric Viscaal van AA Gent is gevraagd zich beschikbaar te houden voor het geval dat de onwillige buikspier van Wim Kieft niet tijdig geneest.

De bondscoach hoopt dat er in vergelijking met Istanbul scherper wordt gespeeld. Daar hoeft hij in het geval van Van Vossen niet aan te twijfelen. Voor de stormram van Oranje is de wedstrijd tegen de Turken meer dan een kwalificatie-interland.

    • Erik Oudshoorn