Analisten positief na publikatie jaarcijfers van Océ-van der Grinten; Beleggers zoeken kwaliteitsfondsen

AMSTERDAM, 20 FEBR. Beleggers waren deze week vooral op zoek naar kwaliteitsfondsen nu het er op lijkt dat de aandelenkoersen van banken en verzekeraars hun top bijna hebben bereikt. De koersdaling op Wall Street had weinig invloed op het Damrak.

De Dow Jones-index, de graadmeter voor de stemming op Wall Street, daalde fors nadat de Amerikaanse president Clinton in zijn State of the Union belastingmaatregelen en bezuinigingen had aankondigd. De Amsterdamse effectenbeurs werd even meegetrokken in deze mineurstemming, maar herstelde zich al gauw. De EOE-aandelenindex sloot de week, net als vorige week vrijdag, boven de 300 punten af.

Het enige hoofdfonds dat deze week jaarcijfers publiceerde was Océ-van der Grinten. Deze producent van kopieerapparatuur had begin januari al laten weten dat de netto winst over 1992 ten opzichte van het jaar daarvoor gezakt was met 14 procent tot 87,3 miljoen gulden. De voornaamste oorzaak van deze winstdaling zijn de valutaschommelingen in het najaar geweest. De produktie van kantoorapparatuur vindt voor het grootste deel plaats in Frankrijk en Nederland, landen met een sterke munt. Terwijl een deel van de kopieermachines wordt afgezet in Groot-Brittannië, Italië en Spanje. Landen waarvan de valuta's zijn gedevalueerd.

In eerste instantie reageerde de beurs teleurgesteld op de cijfers. De koers zakte dinsdag met 2,40 naar 41 gulden. In de loop van de week trok de koers echter weer aan. Gisteren sloot het fonds op 44,20. Analist T. Gietman van effectenhuis Van Meer James Capel vond de eerste reactie van de beurs op de cijfers al wat vreemd. “De cijfers waren al bekend. Blijkbaar zorgde de definitieve cijfers voor verwarring.”

Hoewel Océ-van der Grinten niet erg optimistisch is over het lopende boekjaar vindt Gietman het een koopwaardig fonds. “Océ heeft het dividend gehandhaafd en dat geeft toch aan dat het bedrijf vertrouwen heeft in de toekomst.” Hij verwacht dat Océ pas over enige tijd prijsaanpassingen kan doorberekenen omdat met de meeste klanten langlopende (lease)contracten zijn gesloten.

Analist T. de Guerre van Credit Swiss First Boston is eveneens positief over Océ. “Het concern zal de eerste helft van het jaar nog hinder ondervinden van de gewijzigde valutakoersen, maar heeft daarna voldoende herstelmogelijkheden”, aldus De Guerre. Voorwaarde is wel dat de economie zich verder herstelt en dat de valuta's niet opnieuw beginnen te schuiven.

Volgens De Guerre is Océ een van de fondsen die het nu beter gaan doen. “De financiële waarden zijn moe.” Mede door de dalende rente hebben veel beleggers de laatste maanden gekozen voor aandelen van banken en verzekeraars. ING sloot deze week weer op een nieuwe recordhoogte (62,60 gulden). De Guerre denkt dat de koersen van deze aandelen binnen enkele weken wel hun top hebben bereikt. “Dan komen de sterkere cyclische fondsen in aanmerking.” Onder de sterkere cyclische (conjunctuurgevoelige) verstaat De Guerre fondsen die net als Océ onlangs op een dieptepunt zijn beland en de potentie hebben zich weer flink te herstellen. Pakhoed, Sphinx en Internatio-Müller zijn volgens hem zulke fondsen.

    • Frank van Alphen