Zes maanden celstraf geëist voor bedreigen tramcontroleur

ROTTERDAM, 19 FEBR. Tegen de 19-jarige Antilliaanse verdachte Roberto F. is gisteren voor de Rotterdamse rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist van zes maanden wegens het met een mes bedreigen van een controleur van de Rotterdamse vervoersmaatschappij RET.

Het incident op 5 november van het vorig jaar baarde destijds veel opzien. De moeilijkheden ontstonden toen een reiziger weigerde zijn voeten van de bank te halen. Daarna werd een controleur neergestoken hetgeen tot veel onrust bij het RET-personeel leidde.

Van het neersteken van de controleur wordt de 20-jarige broer van Roberto, Igon F., verdacht. De strafzaak tegen hem werd gisteren aangehouden.

De rechtbank wil dat Igon voor psychiatrische observatie wordt opgenomen in het Pieter Baancentrum in Utrecht. De opname gebeurt zeer tegen de zin in van de verdachte. “Ik ben niet gek, man”, zei hij gisteren tegen de president van de rechtbank mr. M. van der Grinten die bleef aandringen op observatie. “Misschien zeggen ze daar wel dat U normaal bent. De rechtbank wil in ieder geval een beter beeld van u krijgen”, aldus Van der Grinten. De verdachte hield vol niets te voelen voor opname. “Ik heb niets te praten met die mensen. Ik wil niet meewerken”.

Volgens advocaat mr. E.R. Weening zou Roberto drie controleurs met een mes in tramlijn 7 hebben bedreigd omdat ze zijn broer Igon “aan het aftuigen waren”. Weening zei dat er “een flinke kloppartij” in de tram was onstaan toen Igon de controleurs had geslagen omdat die met geweld diens voeten van de bank sloegen. “Twee controleurs hebben Igon toen vastgepakt en de derde stond een potje te rammen”.

Roberto is toen met een mes zijn broer te hulp geschoten. Toen ze Igon loslieten is hij uit de tram gesprongen. Dat zijn broer daarna met een eigen mes nog de controleur neerstak, heeft Roberto naar eigen zeggen niet gezien.

De beide Antilliaanse broers zijn twee jaar geleden met hun moeder van Curaçao naar Nederland gekomen. Ze waren beiden werkloos. Een jaar geleden werden ze veroordeeld voor bedreiging. Ze hadden toen de vader van de vriendin van Igon met een mes bedreigd omdat de man bezwaren had tegen de relatie van zijn dochter met Igon.

Officier van justitie De Rijcke zei een forse straf te eisen tegen Roberto omdat de bedreiging veel commotie heeft veroorzaakt. Door de toename van geweld is het ziekteverzuim enorm hoog bij conducteurs en mensen bij de sociale dienst die veel met het publiek werken. Een strenge straf moet als signaal dienen dat geweld niet wordt geaccepteerd, was kortweg het betoog van De Rijcke.

Advocaat Weening verklaarde dat het “strafrechtelijk niet relevant is” of een daad voor veel onrust zorgt. De onveiligheidsgevoelens bij het RET-personeel dienen volgens hem via maatschappelijk werkers te worden weggenomen en niet via het opleggen van een “disproportionele” straf aan zijn cliënt.

Uitspraak 4 maart.