Weer Koerdische journalist in Turkije vermoord

DIYARBAKIR, 19 FEBR. In het overwegend Koerdische Zuidoost-Turkije is gisteravond weer een journalist doodgeschoten.

Hij is de 14de journalist die in het afgelopen jaar in Turkije is vermoord. Het jongste slachtoffer is Kemal Kilic (28), die in de stad Sanliurfa op weg naar huis vanuit een passerende taxi werd doodgeschoten. Hij werkte voor de pro-Koerdische krant Yeni Ulke. Bovendien maakte hij deel uit van het bestuur van de plaatselijke tak van de Turkse mensenrechten-associatie. In de afgelopen twaalf maanden waren al 13 journalisten vermoord, van wie 12 Koerden. Vorige maand maakte een in zijn auto verborgen bom een eind aan het leven van de prominente linkse journalist Ugur Mumcu. De Turkse autoriteiten zijn er niet in geslaagd daders op te sporen. De regering wijt de moorden aan een machtsstrijd tussen de extreem-linkse separatistische PKK en het fundamentalistische Hizbollah. Koerdische nationalisten en mensenrechtengroepen zijn van mening dat er ten minste informele banden bestaan tussen de Turkse veiligheidsdiensten en Hizbollah. (Reuter)