Vredestein boekt winst van 12,5 mln

AMSTERDAM, 19 FEBR. Vredestein heeft in 1992 voor het eerst sinds drie jaar weer winst geboekt. De bandenproducent uit Velp behaalde vorig jaar een netto winst van 12,5 miljoen gulden bij een omzet van 481,6 miljoen gulden.

Dit heeft Vredestein gisteren bekendgemaakt. In 1991 leed het bedrijf nog een verlies van 45,5 miljoen gulden. Dit verlies werd mede veroorzaakt door een forse reorganisatie waarvoor 41 miljoen gulden was uitgetrokken.

De verbetering van de resultaten is volgens de directie het gevolg van de concentratie op produkten met hogere marges, van de effecten van kostenbesparende maatregelen en van lagere financieringslasten. Het rentedragend vreemd vermogen nam af van 165 miljoen tot 114 miljoen gulden.

Vredestein wil de betaling van het dividend hervatten. In 1988 werd voor het laatst dividend uitgekeerd. De bandenproducent wil het dividend vaststellen op 70 cent in contant of een uitkering in certificaten.

Vredestein verwacht voor het lopende boekjaar een gelijkblijvende omzet en winst. Voorwaarde is wel dat de prijzen op de vervangingsmarkt van autobanden stabiel blijven en er geen grote valutaire onrust ontstaat.

De omzet zakte van 496,5 miljoen in 1991 naar 481,6 miljoen gulden vorig jaar. Bij Vredestein Banden bleef de omzet nagenoeg gelijk. Vredestein Fietsbanden en Vredestein Engineered Products zagen de omzet licht dalen. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening verbeterde met 16,6 miljoen van een negatief 3,9 miljoen in 1991 naar een winst van 12,7 miljoen in het afgelopen jaar.

Het eigen vermogen nam in 1992 toe met 36,3 miljoen tot 143,4 miljoen (42,4 procent van het balanstotaal). Grootaandeelhouder Vico (Vredestein Investment Consortium) die begin vorig jaar een pakket aandelen (45 procent) van de staat overnam en nu een belang van bijna 70 procent bezit, versterkte het eigen vermogen vorig jaar met een claimemissie van 29 miljoen gulden. Vico bestaat uit het in Zürich gevestigde Van Vemde Vermögensverwaltung, Janivo Holding en Vado Beheer. De eerste is een beheerder van particuliere vermogens. Janivo is de beleggingsmaatschappij van de familie De Pont (importeurs van Mercedes-Benz). Vado beheert het vermogen van de familie Van Doorne (DAF, Van Doorne's Transmissie). Verzekeraar de Zwolsche Algemeene heeft ruim zeven procent van de aandelen Vredestein in portefeuille. De koers van Vredestein steeg vanmorgen zes dubbeltjes naar 15,40 gulden.