Vooral Ahold lager op kalme beurs

AMSTERDAM, 19 FEBR. De handel op de effectenbeurs verliep vanmorgen nogal rustig. Omzetten waren klein en grote koersuitschieters waren niet te zien. De koersindex algemeen daalde met 0,2 punt naar 98,8 terwijl de EOE-index 0,7 punt achteruit ging naar 298,94.

AMSTERDAM Het enige fonds dat uit de toon viel, was Ahold dat tegen het einde van de ochtend 1,40 gulden lager stond op 92,10. Oorzaak hiervan ligt in de in de VS aangekondigde hogere belastingdruk, waarvan Ahold met een aanzienlijk Amerikaans belang nadelen zal ondervinden.

Nedlloyd, dat donderdag zeven dubbeltjes won, verloor nu veertig cent op 24,70, en Pakhoed, donderdag negentig cent gestegen, daalde nu met twee stuivers naar 35,90. Van Ommeren daarentegen klom nog eens twintig cent naar 33,30. Donderdag had Van Ommeren al een gulden gewonnen.

Koninklijke Olie, donderdag 1,70 hoger, raakte nu tachtig cent kwijt op 154. Voor Philips hadden de beleggers evenmin belangstelling, ondanks de uitspraak van EG-commissaris Bangemann dat digitale HDTV zo snel mogelijk zou moeten worden ingevoerd. De koers van het elektronicaconcern daalde een dubbeltje tot 23,20. Andere internationals moesten eveneens achteruit, Akzo met dertig cent naar 151,90, Unilever met vier dubbeltjes naar 195,50 en KLM twee kwartjes naar 24,30 gulden.

NEW YORK Wall Street toonde zich verdeeld over de aanpak van Clinton. Het Dow Jones Industrial koersgemiddelde eindigde gisteren enigszins richtingloos 10,02 punten lager op 3.302,17 terwijl de koersen op de obligatiemarkt scherp opliepen en de rendementen zakten tot een niveau dat in jaren niet was gezien.

LONDEN Een verdeelde stemming bracht vanochtend weinig wijziging in het koersbeeld. Het FT-100 gemiddelde kwam na enkele uren handel uit op 2.836,1 met een gering verlies van 1,6 punt.

FRANKFURT Een licht positieve stemming bij de aanvang verflauwde later in de ochtend. Het Dax-30 koersgemiddelde stond tegen het middaguur fractioneel hoger op 1.673.

TOKIO De Japanse aandelenkoersen trokken gisteren opnieuw licht aan. Het Nikkei-225 gemiddelde steeg 27,89 punten (0,16 procent) tot 17.010,03.