VN-konvooi alsnog op weg naar Gorazde

SARAJEVO, 19 FEBR. Hoewel er formeel een eind is gemaakt aan de humanitaire missie van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Bosnië wordt vandaag alsnog geprobeerd een VN-hulpkonvooi naar de Bosnische stad Gorazde te krijgen.

De bevelhebber van de VN-troepen in Sarajevo, de Franse generaal Philippe Morillon, ging gisteren naar het hoofdkwartier van de Bosnische Serviërs in Pale, niet ver van Sarajevo. Daar kreeg hij de toezegging los dat de Serviërs, die het voor Gorazde bestemde konvooi al twee dagen bij het stadje Rogatica tegenhouden, het zouden doorlaten. Morillon zei dat hij desnoods het konvooi zelf naar Gorazde zou brengen.

Gistermiddag al lieten de Serviërs het konvooi bij Rogatica door. Het strandde evenwel enkele kilometers verderop op een metersdiep gat in de weg. Vanochtend wordt geprobeerd het gat te dichten; vervolgens zou het konvooi proberen Gorazde te bereiken.

Het voor Gorazde bestemde konvooi mocht eerder deze week van de Bosnische Serviërs wel Bosnië binnenrijden - dit in tegenstelling tot een konvooi voor de stad Cerska - maar strandde later op een Servische versperring bij Rogatica, dertig kilometer van de belegerde stad. Het konvooi voor Cerska is na drie dagen wachten aan de Bosnisch-Joegoslavische grens naar Belgrado teruggekeerd.

De verlening van humanitaire hulp in Bosnië werd woensdag onverwachts gestaakt op last van de chef van de UNHCR, Sadako Ogata, die in Nairobi zei dat de strijdende partijen in Bosnië de hulpverlening frustreren en tot “een lachertje” maken. De beslissing heeft in de internationale gemeenschap tot grote consternatie geleid. Gisteren deden zowel de Amerikaanse regering als de secretaris-generaal van de VN, Boutros-Ghali, een dringend beroep op Ogata om op haar beslissing terug te komen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, Joe Snyder, zei dat Washington “de frustraties van mevrouw Ogata begrijpt” maar toch hecht aan een “zo snel mogelijke” hervatting van de hulpverlening. Boutros-Ghali schreef Ogata een brief met dezelfde strekking. Ogata heeft gezegd pas op haar besluit terug te komen als de strijdende partijen garanties geven dat de hulpverlening niet langer wordt gefrustreerd. Die eis geldt zowel de Serviërs die de konvooien in het oosten van Bosnië tegenhouden als de moslims, die uit solidariteit met de Bosniërs in het oosten geen hulp voor de belegerde inwoners van Sarajevo meer accepteren.

Intussen is een begin gemaakt met de evacuatie van UNHCR-personeel uit Sarajevo. Dit weekeinde moet de staf de Bosnische hoofdstad verlaten. (Reuter, AFP)