Vetverdeling vrouwen is indicatie onvruchtbaarheid

LEIDEN, 19 FEBR. De manier waarop vet bij vrouwen over het lichaam is verdeeld, blijkt een indicatie voor de kans op onvruchtbaarheid. Tot deze conclusie komt drs. B. Saadstra van het Nederlands Instituut voor Preventieve Gezondheidszorg van TNO in Leiden. Zij verrichtte een studie bij vijfhonderd vrouwen die voor kunstmatige inseminatie een kliniek bezochten. De resultaten van haar studie worden dit weekeinde gepubliceerd in het British Medical Journal.

Vrouwen met een appelvormige vetverdeling blijken moeilijker in verwachting te raken dan vrouwen met een peervormige verdeling van het vet over het lichaam. Wanneer de verhouding tussen middel en heup groot was (appel) bleek de kans op bevruchtig kleiner dan wanneer deze verhouding kleiner was (peer). Dit effect bleek van meer invloed dan factoren als leeftijd, overgewicht, regelmatigheid van de cyclus en roken.

Volgens de onderzoekster hangt de vetverdeling vermoedelijk samen met de hormonale balans. Als het vet zich ophoopt in de onderbuik, noemt zij dat een mannelijk verdelingspatroon. Dit zou kunnen wijzen op een verhoogde produktie van een bepaald mannelijk hormoon. Hierdoor zou de vruchtbaarheid mogelijk negatief worden beïnvloed. De onderzochte vrouwen waren nog niet eerder zwanger en konden dat wegens de onvruchtbaarheid van hun mannen dat ook niet worden. Omdat de onderzochte vrouwen zelf niet onvruchtbaar waren, zijn de resultaten volgens Saadstra ook van toepassing op vrouwen die op natuurlijke wijze zwanger willen worden.