Van Maanen uit bestuur ING Bank

ROTTERDAM, 19 FEBR. Mr. G.H.O. van Maanen, lid van de raad van bestuur van ING Bank, zal de onderneming per 31 mei verlaten. Dit heeft Internationale Nederlanden Groep (ING) gisteren bekendgemaakt.

Van Maanen was binnen de raad van bestuur van de bankpoot van het concern belast met het sociale beleid. Die portefeuille wordt nu naar het hoogste niveau van ING getild. ING is van plan het bestuur van zowel bank- (de voormalige NMB en de Postbank) als verzekeringsdochter (Nationale-Nederlanden) te vereenvoudigen. Van Maanen, die geen zitting krijgt in het hoogste bestuur van ING, weigerde een vervangende portefeuille.

De NMB fuseerde in 1990 met de Postbank. Een jaar later volgde de fusie van NMB Postbank met Nationale-Nederlanden tot de ING Groep. Met Van Maanen vertrekt een van de laatste voormalige NBM'ers uit het bestuur van ING Bank, dat oorspronkelijk uit twaalf leden bestond. Al eerder verlieten drs. A.A. Soetekouw en voorzitter W.E. Scherpenhuijsen Rom de raad na omstreden persoonlijke financiële transacties. Bovendien ging drs. I.E.G. van der Boor met pensioen. Vorig jaar voerde ING Bank als eerste bank een vergaande "compliance-regeling' waarmee individuele financiële transacties door medewerkers op voorhand worden getoetst. Van Maanen was verantwoordelijk voor deze regeling.