Speurtocht naar bezuinigingen bij ICL

BRUSSEL, 19 FEBR. Enige jaren geleden was R. de Witt Huberts nog bezig om software-ondernemingen in Europa te kopen voor het offensieve Britse computerconcern ICL. Nu is ICL onderdeel van het Japanse Fujitsu en speurt De Witt Huberts naar bezuinigingen. Als algemeen directeur ICL Nederland kondigde hij deze middag in 't Spant in Bussum aan dat de Nederlandse landenorganisatie met 700 werknemers verdwijnt om de kosten te besparen en opgaat in een Benelux-organisatie.

Hij vindt het nog steeds leuk, zo zegt de acquisiteur die afslanker is geworden. De Witt Huberts heeft het idee dat zijn concern voorloopt op de concurrentie. ICL ging als eerste Europese computerconern in 1990 in zee met een Japanner, Fujitsu, op IBM na de grootste op het gebied van hardware.

“Europese concurrenten zoals Bull, Olivetti en Siemens-Nixdorf zullen zich tussen nu en 1995 ook moeten verbinden aan een grote Amerikaanse of Japanse speler. Aangezien IBM, DEC (Digital) en Unisys worden opgeslokt door interne problemen blijven de Japanners over of het zou NCR/AT & T moeten zijn”, aldus De Witt Huberts.

De Witt Huberts meent dat de anti-Japanse gevoelens, destijds vooral verwoord door de Franse minister Cresson, in Europa minder sterk worden. Hij zelf merkt weinig van de Japanse moeder, die op twee à drie afgevaardigden in Londen na ICL een zelfstandig leven gunt. Die zelfstandigheid moet ICL ook wel koesteren, want onder Japanse vleugels moest het concern moeite doen om nog voor subsidie van de Europese Gemeenschap (Jessi) in aanmerking te komen.

De Japanse grootaandeelhouder eist wel rendement en dat staat bij ICL ook behoorlijk onder druk. Na de overname in 1991 van het Finse Nokia is er dan ook de eerstkomende jaren geen ruimte voor acquisities. Alle aandacht zal worden gericht op kostenbesparingen.

Een voorbeeld daarvan is dat de Belgische en Nederlandse organisatie opgaat in een Benelux-dochter met 800 werknemers en tussen de 300 à 450 miljoen gulden omzet. Een organisatie die vanuit Maarssen bestuurd zal worden.

De marges zijn in Nederland, vanouds een van de meest winstgevende landenorganisaties van ICL, sterk teruggelopen. In 1991 nog 38 procent van de omzet, in 1992 32 procent en dit jaar rekent hij op 28 procent. “De goede oude tijd van snelle groei en hoge marges komen nooit meer terug”, aldus De Witt Huberts.

De Witt Huberts zegt in Nederland last te hebben van "onverstandige prijsdalingen'. Na de hardware moet nu ook de software-markt er aangeloven. Volgens De Witt Huberts laat een concurrent als Volmac bedrijven al dertig procent minder betalen voor ingehuurde krachten “en reken maar niet dat die mensen minder verdienen”.

De remedie tegen de lagere marges is kostenreductie. Vorig jaar bedroegen de kosten bij ICL 28 procent van de omzet. Dit jaar 24 procent en de daarop volgende jaar 20 procent. Een van ie stappen waarmee dat verwezenlijkt moet worden is vandaag aangekondigd. De landenorganisatie wordt opgeheven. “Het idee van ieder land zijn eigen koninkrijk past niet meer,” aldus De Witt Huberts.

Met het afschaffen van de landenorganisaties is ICL in de branche niet de eerste. Wang Nederland ging naar Belgie. Bij ICL worden ook Denemarken, Noorwegen en Zweden worden samengevoegd tot een organisatie.

De nieuwe Benelux-organisatie krijgt 800 werknemers waarvan zo'n 100 uit Belgie. “De vuistregel is dat zo'n dertig procent van de mensen zitten in "overheadfuncties'. Dat betekent in de nieuwe ICL Benelux 240 medewerkers. De ervaring met de overname van Nokia leert dat we daar 10 procent op kunnen bezuinigen of te wel twintig tot dertig arbeidsplaatsen.” ICL zal echter moeite doen om die gedachte tijdens het vandaag gehouden traditionele ICL-feest in Bussum, in goede tijden het "kick off'-feest genoemd, naar de achtergrond te verdringen.

    • WABE van ENK