Scheepsramp voor kust van Haiti eist veel levens

PORT-AU-PRINCE, 19 FEBR. Een Haïtiaanse veerboot met tussen achthonderd en tweeduizend mensen aan boord is dinsdagavond voor de kust van Haïti gezonken. Dit is pas gisteren bekend geworden.

Volgens het Rode Kruis zijn tot nu toe 285 overlevenden geteld. De veerboten, die een belangrijke schakel uitmaken in het openbaar vervoer van Haïti, zijn meestal overvol.

Een Haïtiaans schip en drie sloepen van de Amerikaanse kustwacht hebben 137 lichamen geborgen. Amerikaanse vliegtuigen zoeken vanuit de lucht nog naar overlevenden. De driedeks-veerboot Neptune was dinsdagavond op weg van Jérémie naar Port-au-Prince, een reis van tweehonderd kilometer, toen het schip voor de kust van Petit Goave, ongeveer halverwege, in slecht weer terecht kwam, kapseisde en zonk. Het Amerikaanse kustwachtcentrum in Miami heeft geen melding ontvangen dat de veerboot in nood zou zijn. Volgens de kustwacht is het mogelijk dat de Neptune geen radio aan boord had, noch reddingsboten en zwemvesten.

Het aantal slachtoffers kan volgens de Amerikaanse kustwacht, door het leger van Haïti gevraagd te helpen bij de reddingsoperatie, nog sterk oplopen. De krachtige stroming kan de lichamen verder richting open zee hebben gedreven. Maar het is ook mogelijk dat overlevenden zijn opgepikt door vissersboten. (AP, Reuter)