ROG MET PREI EN ZONGEDROOGDE TOMATEN

De rog heeft heerlijk stevig vlees, geen lastige kleine graten en is in verhouding met andere vissoorten momenteel niet duur. U moet de vis wel goed afspoelen onder de koude kraan om de ammoniakgeur te verwijderen. Deze geur is het sterkst wanneer de vis net gevangen is; dat is de reden dat hij pas een dag of twee later in de vitrine verschijnt.

Voor 4 personen:

1 kilogram rogvleugels

250 gram prei, alleen het wit, in dunne rondjes gesneden

4-5 grote zongedroogde tomaten in olie, uitgelekt en in repen gesneden

zout en versgemalen peper

1 deciliter droge witte wijn

1 theelepel saffraanpoeder

2 deciliter crème fra^iche

Spoel de rog af onder de koude kraan. Dep de stukken droog en knip zonodig met een keukenschaar de vleugels bij zodat ze naast elkaar in een magnetronschaal passen. Doe de prei in de magnetronschaal, strooi er de repen zongedroogde tomaat over en breng op smaak met zout en peper. Giet er de wijn over en zet de schaal 3 minuten in de magnetron op 100 procent (650 watt). Leg de rogvleugels naast elkaar op het laagje prei. Strooi er het saffraanpoeder en wat zout en peper over. Bedek de vis met de crème fra^iche. Dek de schaal af en zet hem circa 13 minuten in de magnetron op 100 procent, waarbij u de schaal één keer een kwart slag draait. Laat de rog een paar minuten nagaren en dien op met gestoomde rijst.

    • Kim Maclean